söndag 27 oktober 2013

Trädgård

Efter att vi varit på IKEA så tittade vi förbi huset också. Johan somnade i bilen så det var bara Erik som var med och tittade runt. En granne hälsade och undrade om vi var spekulanter och vi berättade att vi köpt det. Hon verkade vara en rar dam som tyckte det var kul med lite yngre folk. Det kändes bra.


Det kanske inte är det bästa att titta på en tomt i oktober månad. Det är inte så att tomten visar upp sin fulla prakt då. Men vi fick se den här härliga rosen som doftade verkligen ljuvligt.
Vi tittade runt lite så låt mig förklara lite hur vi tänker.
Det här är framsidan. Plattor som leder från den svart grinden upp till huset. Med rabatter på båda sidorna. Vi tänker väl behålla stenläggningen. Men de extra stengångarna som går på var sida om den breda mittgången kommer vi ta bort. Det finns inget syfte med dem och de leder till ingenstans. Gångarna som går runt huset kommer få vara kvar. Till höger så kommer vi ha gräsmatta som går hela vägen bakom huset och på vänster sida så kommer vi ha stenläggning och plats för bilen. Någon gång i framtiden kommer vi bygga en carport till vänster.
Så här ser nerfarten till garaget ut för tillfället. När vi byggt en carport så kommer inte garaget användas som garage nåt mer. Möjligtvis för cyklar men inte för bilen. Då kommer vi göra om här framför dörren och garaget med en stenläggning som kommer vara en liten uteplats med bord och stolar. Muren som syns till vänster i bild skall tas bort helt och hållet och det kommer vara en snygg kant mot gräsmattan där istället.
Det här är den här muren från andra sidan. För oss fyller den inget syfte så den skall tas bort. Vi vill ta bort hela rabatten in mot huset här. Och kanske bara lägga lite sten längst in vid väggen och sen så gräsmatta. Tror nog att vi får stryka på ett nytt lager med färg på grunden om vi tar bort rabatten. På den här bilden kan man ana trappan upp till balkongen.
Räcket på balkongen är i uselt skick och måste bytas innan vi ens
släpper ut pojkarna i trädgården känns det som. Jag har än så länge ingen bra plan för nytt räcke. Helst hade vi velat ha ett smidesräcke som finns vid dörren. Det hade varit läckert. Men det är lite väl dyrt och vi vet ingen som kan göra det så det får nog bli trä. Vi skulle helst vilja ha trappan åt andra hållet. Det hade fungerat bättre för oss. Vi får se om vi gör det när vi fixar räcket. Det blir väl en trätrappa ner i så fall.  Växterna till vänster är en rabatt som vi inte tänkt ha kvar. Här skall det vara gräsmatta. Så E och syster S får komma hit och plocka bort den växtlighet som de tycker bör bevaras.

 
Den här sidan är finns det redan en hel del gräsmatta. Det skall bli mer av den varan här. Till höger syns en gång som kommer få vara kvar men rosor, enar, tallar, buskar och annat skall bort. Men som med allt annat så är trädgården nedprioriterad för att få ordning inomhus i första hand. Men det är alltid kul att drömma lite. Det finns några små saker som vi behöver ta tag i även om vi inte prioriterar trädgården och det är.
1. Balkongen på baksidan. Den måste vara säker för pojkarna.
2. Staketet upp till ytterdörren behöver ny målarfärg eftersom det börjat rosta och vi gärna vill ha kvar den så måste vi skydda den.
3. Rabatterna närmast huset måste bort och ersättas med stenar och annat dött material.
4. Brevlådan där ställningen håller på att ruttna samman måste bytas ut mot något som håller.

Så det finns lite på utsidan också att göra. Men ingen brådska. Det blir bra någon gång. Kanske inte på ett år eller två men definitivt någon gång i framtiden. Nu håller vi bara tummarna att stormen som håller på att dra in över västkusten inte drabbar vårat lilla hus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar