söndag 10 november 2013

Entré


Vårat entrétak är ju inte helt hållbart. Eller rättare sagt så håller det på att trilla ner och kommer nog inte hålla hela vintern ens. Man kan ana på bilden att högersidan så har den vita delen lossat från den mörkare överdelen. Förutom då att den vita färgen har lossnat från underlaget... Ovanför lampan och uppe på entrétaket så finns det ett nystan med ståltråd. Vi antar att V satte upp detta för att fåglar inte skulle bgga bo på taket eller sitta på lampan men det är verkligen inte snyggt.

 
Och se så mörkt det blir under det där lilla taket. Hjälper inte att det är vitmålat. Och lampan syns knappt där under. Trapporna är det inget större fel på. Stenplattorna är fina men de gröna algspåren som finns på betongen är inte snygg. En bra högtryckstvätt tror vi kan göra susen. Vi får ta med oss våran från stugan och så får Tobias gå loss med den.

 
Lampan är väl kanske inte i stil som vi gillar. Men den duger finfint så när vi fått ett nytt lager färg på den kommer den bli bra. Skylten behöver tas ner och rostfläckarna på räcket är inte så fina. Än så länge har inte rosten missfärgat stenen under och det är bra men vi bör nog se till att det inte rostar mera. Termometern vet jag inte om den fungerar men funkar den så får den vara kvar tror jag. Jag har inget emot den så det beror på Tobias.


Fattar inte att jag lyckats ta två foton när man inte ser de gigantiska rododendronen som flankerar dörren men den här bilden visar dem i deras fulla prakt. De skall också tas ner. Tror nog att Tobias kommer att vilja såga ner dem det första han gör. Fast jag skall försöka få honom att ta ner taket först. För det tror jag nog att vi behöver vara två för att göra. Undrar hur vi skall få ungarna att stanna inne under tiden? Rabatterna vid sidan om dörren bör också tas bort. Det är inte bra att ha växtlighet så nära huset. Men det är ett större projekt. Jag vill ha stenläggning där och det får bli när det är dränerat.

 

Så det vi behöver göra är att göra trappan säker, snygg och välkomnande, tills det att vi bygger ut en ordentlig farstu någon gång i framtiden. Japp. Det finns en plan för det med...

Det vi har tänkt är att ersätta det befintliga taket med Stratus från Gop som finns att köpa på bland annat K-Rauta. Jag blev lite förvånad över hur billigt det är med ett entrétak. Det här kostar 2500 kr och det är betydligt mindre än vad jag budgeterat med. Fast då är det lackat stål och jag vill ha svart så att det matchar räcket och lampan så eftersom lampan också behöver ett lager med svart färg så kan jag göra båda samtidigt. Bra är också att det är genomskinligt så att mer ljus kommer åt dörren. Det tror vi kommer öka på välkomnande känslan.

Den fullständiga planen för entrén ser så här ut nu:
1. Ta ner skylten med välkommen till V och B
2. Ta ner lampan och spraymåla svart. Nu ser den mest sliten ut
3. Ta ner entrétaket på ett lugnt, sansat och säkert sätt
4. Sandpappra och lacka om dörren. Kolla efter bra utomhuslack på Flügger
5. Ta ner de stora rododendronbuskarna
6. Slipa, rostskydda och måla om räcket
7. Spraymåla stålet på det nya taket svart
8. Sätt upp det nya fina taket!
9. Sätt upp den uppdaterade lampan
10. Högtryckstvätta trapporna så de blir rena från alger
11. Pynta med en kruka eller två
12. Ta en kopp kaffe med Tobias på trappan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar