måndag 4 november 2013

Sten sten och mera sten...


Det går inte riktigt att beskriva i ord Vs totala förkärlek för materialet STEN. Det har använts högt och lågt och i alla former tänkbart. Den här muren som finns vid vårt garage är väl en av de större stenkonstruktionerna som vi inte kommer vilja ha kvar. Och så växer det något vintergrönt läskigt på den. Så den skall tas bort någon gång i framtiden. Stenläggningen här utanför garaget är faktiskt väldigt fin. Men den lutar och vi hade väl tänkt att få till något rakt framöver så man kan använda den här sidan lite som en morgonuteplats.
 

Den här muren som stödjer upp lilla ängen på framsidan är väl inte heller något som vi tänker HURRA om och vill behålla. Vi kommer väl göra någon typ av nedfart för cyklar men eftersom bilen förhoppningsvis kommer sova i en carport uppe vid vägen så behövs ju ingen stor bred nedfart till garaget utan det räcker att cyklar kan ta sig ner. Eftersom att garagedörren och grovingångsdörren behöver ett nytt lager färg så har jag föreslagit att den färgen skall vara vit. Tobias har nog gått med på det också. Tror att vi tar det i samma veva som vi målar fönstren.

 
Den här lilla gången sprang Johan fram och tillbaka på. Den tog ju bara slut vid stenen som syns längst ner i bild och Johan fattade inget alls. Syster S fick rycka ut och "rädda" Johan flera gånger från detta udda och väldigt konstiga stället. Den här gången fyller ju absolut inget som helst syfte så den stenen skall ju återanvändas någon annan stans så att vi får till lite mer gräsmatta istället. Ja, vi har lovat att inte ta upp några växter innan våra växtintresserade nära och kära har fått en chans att ta det de vill ha. Tobias tycker att vi skall flytta lite rosor till den här muren och det är väl helt ok. Hellre här en mitt i gräsmattan.
 
På baksidan vid balkongen så finns det ytterligare en liten gång av sten. Den här skall vi också ta bort. Det är verkligen mycket sten som vi skall bära på. Vi måste fundera ut vart vi skall lagra stenen så länge tills vi kan lägga den där vi vill ha den.

Under balkongen så finns det mer sten. Den kommer få ligga kvar. Det är inget som stör eller är i vägen. Från balkongen på den här sidan hoppas jag att vi kan ha en trappa ner istället för trappan på andra sidan. Det gör att vi kan bättre utnyttja trädgården, tror vi. Så rabatten måste bort härifrån.

Appropå balkong och räcke på den. Tobias vill GÄRNA ha liknande som vi har upp till yttertrappan i metall och svartmålat. Jag är helt ok med den idén men vi har inga pengar för att få någon annan att göra det så jag är helt för att vi gör något i trä istället. För det kan vi göra själv och det är mycket billigare.
 
 
Jag tänker mig ett räcke som ser ut som bilden ovan eller liknande. Det tror jag hade varit snyggt. Alltså ha något i vitt och trä i en snygg kombo. Bara köpa virke så kan vi bygga detta själva. Det måste ju bli billigare än att hitta någon som kan smida ett räcke och sätta det på plats. Om vi gör något sånt här så är det lätt att fixa en trätrappa ner från balkongen också. Har vi gjutjärn så känns det konstigt att ha trätrappa utan då måste vi göra något i sten eller gjutjärn också. Det kommer bli hur dyrt som helst och de pengarna lägger jag hellre på något annat.  Men tillbaka till sten som rubriken säger att vi skall prata om...

Utanför den här rabatten så går det en jättefin gång som innehåller massa fin sten. Den här gången gör faktiskt lite nytta eftersom den leder runt huset till skillnad från en massa andra gångar som leder ut i ingenstans eller till hålet eller till gravrundeln och den stora enen.

På den här sidan hoppas jag att vi kan bygga en stenlagd uteplats. Det får väl bli när vi har fixat med dräneringen eftersom vi inte vill göra jobb som vi måste riva upp igen.
 
 
 
Jag ser det som en stor halvmåne formad plats. Huset bildar den raka delen och den raka delen går ut under trappan från balkongen. Den rundade yttre delen är så stor så den fortsätter runt huset fram till ytterdörren också. Jag tänker mig också att vi har en lite högre kant runt om om man kan sitta och hänga på.

 
Eftersom det ligger betongplattor mellan grind och ytterdörr och det inte är så fint så tänkte jag att man kunde byta ut plattorna här mot stenen som ligger i gångarna vid sidan om. (Gångarna som leder ut i ingenstans) och sen använda betongplattorna för att få det plant och jämt under matplatsen vid sidan om huset. Sen kan man ha finare stenar runt om men att ha ett fyrkantigt område som det är lätt att ha bord och stolar på.
 
Men vi kanske skall se till att inte postlådan trillar ner och grinden inte rostar sönder i första hand. Men det är kul att fundera ut hur vi vill ha det framöver och framförallt när vi är "framöver" kolla tillbaka hur vi tänkte innan vi flyttade in.
 
Jag har också pratat med badrumskille R idag som en kollega föreslog. Han skall komma och kolla på onsdag och ge oss ett kostnadsförslag. Lysande. Nu är det bara syster S kille som vi behöver ha tag på för att få ett andra förslag på badrummet och så plåtfirman som styvbror J föreslog. Förhoppningsvis har de tid att fixa taket. Tobias skall kolla upp med säljarna om vi kan få tillträde tidigare men förhoppningsvis är det inget problem. Då kan vi också säga till kommunen att vi kommer bo i Lindome från december. Kanske blir lättare att få förskoleplats där då till våra pojkar. Mycket att tänka på.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar