måndag 9 december 2013

Köket rivet


Välkomna till våran bastu. Våran fest i furu! This Swedish Love for Furu, som Simon i Simon & Thomas sa. Det här är alltså hur vårat kök ser ut från matsalen efter det att väggen mellan rummen och serveringsgången har blivit riven och alla innerväggar, innetak och golv tagits bort. De två stöttorna bakom Johan är för att hålla upp taket. Det är meningen att takstolarna skall bära upp taket men det verkar som att någon fuskat lite är de byggt. För taket är inte fäst i ytterväggen så inget håller fast taket/ övervåningens golv i yttervägg. Våran byggingenjör J har aldrig sett något liknande men det får bli till att sätta upp limträbalk fast vi helst hade velat undvika det.


Alla mina goa pojkar i samma bild. Men om ni tittar förbi dessa godingar och spanar in de två rören som går från golv till tak bredvid Erik så ä detta elementsrör som leder till elementet i stora sovrummet på övervåningen. Vi hade inte riktigt räknat med att vi skulle ha två rör här. Dessa måste böjas till och döljas i väggen. Byggingenjör J hade ingen bra kille för detta och Tobias frågade byggare R om han hade något. VVSkille skulle höra av sig men ringde aldrig. Irriterande. Vi får jaga igen imorgon.


Det här är vyn från köksdelen (jag står nu där våran vask kommer vara) in till matsalen. Längst med hela vänster sidan kommer det vara underskåp. Vi kommer inte flytta på elementet så vi kommer ha grunt skåp framför och göra någon typ av lös lösning under bänkskivan som kommer vara hel och gå hela vägen in till hörnet. I taket skall det sättas upp reparationsgips och på väggarna vanligt gips. Men innan det skall upp så kommer elkillen dra om all el. Min fina elritning som Tobias skulle haft med sig idag vart glömd och de fick försöka hitta en gammal ritning och det kändes inte alls bra. Vi måste se till att VI tar med alla ritningar och alla papper så att det alltid finns på plats. För det finns ingen annan som gör det.


Här är vyn från köksdelen och mot vardagsrum. Dörröppningen har nu flyttats och är inte längre centrerad mellan matsal och vardagsrum utan är nu placerad närmare ytterdörren. Dörröppningen längst till höger i bild kommer tas bort helt. I det här hörnet kommer våran kamin stå. När den kommer på plats får tiden utvisa en det är i alla fall planen. Dubbeldörrarna kommer då vara enda ingången in till köket. Tobias är lite besviken att vi inte kommer kunna se kaminen från vardagsrummet men jag tror inte att det kommer bli något problem.

I hörnet syns avloppsrör. Vi antar att det är dessa som servar toaletten på övervåningen. Jag funderar lite på att höra med  VVSkillen som får böja till elementsrören om han kan kolla skicket på de här rören innan vi sätter igen väggen. Så slipper vi kanske bryta upp väggen vid något senare tillfälle när vi gör om toaletten där uppe. Fast det kanske inte är något stort problem? Jag har ingen aning.

Det är även de här väggarna som kommer ha Orla Kielys fina Multi Stem tapet som skall levereras snart. Ser fram emot att se den snart! Hurra.

 
De blänkande reflexerna från byggarnas ytterkläder till trots vill jag visa den här delen av rummet också. Här ser man att dörröppningen har flyttats. Den högra dörröppningen är den som skall tas bort och den vita väggen är väggen in till badrummet och som också innehåller murstock. På den här bilden syns inte att tapeten på den vita väggen är struktur och skitful. Men jag tänker inte lägga ner någon energi på att få den bredspacklad och slät för när vi skall installera kamin så kommer den här väggen behöva prepareras ändå.
 
Så i morgon är en spännande dag.
1. Elkillen skall göra sitt jobb
2. Leverans av golv
3. Diskbänken skall komma
4. Gips skall sättas upp
 
För att Tobias skall kunna vara på plats när leveranserna kommer så skall jag lämna Johan på förskolan. Apropå förskola så fick vi besked från Barnomsorgsmyndigheten att Johan också kan börja på Bräcka. Härligt! Vi får pojkarna på samma ställe. Då fick kompis L rätt som sa att de sagt på hans sons avdelning att det skulle börja en ny liten kille som hette Johan hos dem och vars lillebror Erik skulle börja på småbarnsavdelningen. Så de visste innan oss. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar