lördag 25 januari 2014

Kök - byggarna är klara!

Våra polska byggare lämnade vårat hus idag och jag tänkte att jag kunde ta en liten uppdatering om våran vad som nu är gjort. Vatten och avlopp fixades idag men det är lite el som är kvar men det skall fixas på onsdag och då är vi "helt klara" med bygge av kök.

Först här är den fina diskbänken som vi specialbeställde från Neonela. Den är nu monterad och på plats. Detta gav mig väldigt mycket ångest innan den var på plats. För det är inte så mycket spelrum som vi hade och diskbänken skulle ju gå från vägg till vägg och ta hänsyn till röret som gömmer sig i hörnet. Så det var en hel del som kunde gå fel. Men i slutändan gick det förvånansvärt bra. Inga problem med att få den på plats. Kranen passar och diskmaskin får sin plats och soporna hamnade på plats. Även om det inte blev helt rätt. För djupet på diskhon är något djupare än IKEA standard så vi fick inte plats med lådorna under som det är tänkt. Detta är något som jag får fundera på. Det lutar åt att vi kopplar alla fronterna mot den nedersta lådan och kopplar loss den lilla lådan upptill. Flyttar in skenorna för den lilla lådan och sätter en innelådfront på den och har den som en separat innelåda som inte är kopplad till fronten. Lite svårt att förklara i text men får väl skriva om det när det är dags att göra om det.

Nästa sak som var lite läskigt med diskbänken var ju hörnet för röret. Här gjorde byggarna ett jättefint jobb. Överskåpen flyttades ut en liten bit så att röret kunde gå bredvid skåpen bakom en täcklist och en liten väggsnutt byggdes ut för att passa perfekt mot diskbänkens hörn. Och underskåpet flyttades ut en liten bit och döljde röret bakom skåpet. Att underskåpet flyttades ut en bit gjorde ju att vi fick beställa en ny bänkskiva på den sidan och det var irriterande och kostade pengar och vi har fortfarande inte fått bänkskivan så det är irriterande. Men sätta fast en bänkskiva löser vi ju själva så det är ju inget större problem.

Eller ja. Man man ju önska att det inte blir mer problem med bänkskiva. Men det var för mycket att hoppas på. Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss...
Japp. Vi har beställt ytterligare en bänkskriva som är för liten. Pest och pina. Vi hoppas lite att kanske syrrans man E kan hjälpa till och få det fixat på snickeriet. Men vi får se. Vi får fråga och hoppas. Pestigt är det i alla fall. 
Vårat nya kakel som nu är på plats och fogat med vit fog. Det blev 10x10 kakel här i köket. Jag måste nog säga att jag tycker det är väldigt fint med 10x10. Hade inte haft något emot att ha det i badrummet också. Men med tanke på att det skulle ta två dagar extra att sätta på plats där så avstår jag nog gärna från den kostnaden. Men här i köket är det verkligen supersnyggt. Vi hade ju funderingar på att kakla hela väggen vid diskbänken. Jag är rätt nöjd med att vi avstod från det. Det hade varit väldigt snyggt men det är mer klassiskt med att ha det bara till skåpkanten.
Diskmaskinen är också på plats fast och ikopplad. Fronten är samma som övriga lådor vilket gör det enhetligt och fint. Gillar. Det är alltså diskmaskinen rakt fram i bild till vänster och sopstation och vask till höger. Vi får väl hoppas att diskmaskinen fungerar bra också.  Framförallt eftersom vi har så liten vask. Bara en och en halv ho. Allt för att få plats i ett 60 skåp. Den här delen av köket är ju inte så stor.
Sista saken på den här lilla delen av vårat nya kök är ju våran blandare. Jag har ju redan nämnt att vi fick åka och köpa en ny likadan som vi redan hade beställt för att den vi fick i leveransen på något magiskt sätt försvunnit. Det var ett kvickt besök på IKEA och sen åka ut till huset med den en kväll efter det att Tobias kommit hem från jobbet.
Det tog ju ett tag för att leverera våran frys men annars så fungerade den här delen väldigt bra. Det som förtjänar lite skrivande är ju väggen som byggarna fick sätta upp på sidan av kylskåpet. Gillar att det blev en stabil väggsnutt här men gillar inte att den inte går i linje med övriga väggen. Det är en ytterst liten detalj som jag nog kommer glömma av rätt snart. Men just nu är det en sån där liten sak som jag tänker på. Men väggen skall användas till en griffeltavla är tanken. Alltså på samma sätt som vi har i lägenheten idag. Den här väggen kommer bli perfekt för det så få det på plats kommer vi nog jobba på för det är väldigt praktiskt att kunna skriva upp inköpslista direkt när man upptäcker att något är slut och att det alltid finns tillhands. Inget block eller lapp som kan tappas bort. Det är svårt att tappa bort en vägg. Nackdelen är väl att det är svårt att ta med den till affären.
 Och så en titt på den fina tapeten igen. Den är så fin. Och med hela den långa fina bänken. Här har vi också fått upp bordslampan. Fast vi har ju inget bord än men ändå. Eftersom vi flyttar på måndag så har vi även börjat flytta lite blommor och annat tjafs. Syster S och hennes familj tar hand om pojkarna så att Tobias och jag kan jobba på ostört med att packa ihop lägenheten inför flytten.

Och en annan vinkel av köket. Här syns även en annan anledning att vi är lite stressade. För den som inte kopplar det av bilden så kan jag säga att färgen i vardagsrummet är inte den som det var innan. Japp. Vi har målat vardagsrum och hall också....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar