tisdag 11 februari 2014

Fix på övervåningen

Sådär. Andra veckan i huset är snart till enda. Det har hänt så mycket och det blir liksom inte riktigt färdigt. Men det är väl meningen att man faktiskt skall fira det som vi har fått ordning på så vi tar uppifrån och går igenom vad som hänt.
Tobias och mitt sovrum.

Vi har fått upp krokar för kläder och lampor ovanför sängen. Det känns toppen. Lite mer beboligt. Vi har två krokar var på var sida om sängen. Det var en sak som retade mig lite i lägenheten där vi bara hade en krok med tre krokar på. Det slutade med att Tobias hängde upp 5 par jeans och en tröja och så fick jag försöka få plats med mina saker är också. Kaos. Det här skall förhoppningsvis hjälpa den situationen lite. Lamporna är samma som vi hade i lägenheten. Ett loppisfynd från Gotland. Jag har klätt om skärmarna med tyg från Åhléns. Sängborden är också loppisfynd som jag målade om någon gång för typ 10 år sen. Fick måla om dem igen för något år sen då jag insåg att de bara blev mossigare och mossigare. Kan ju bero på att jag målade med väggfärg första gången. Så här nu tio år senare så ångrar jag att jag målade dem från första början. De hade passat perfekt i sitt ursprungliga teakytskikt. Inget att göra något åt nu.

Spegel och byrå har fått plats bredvid dörren. Spegeln hänger en aning högt men den är i alla fall uppe. Vi har också satt upp bilderna på pojkarna ovanför skänken som jag har mina kläder i. Lådorna i hörnet står kvar och vi har ingen tvättkorg vilket vi nog vill få till här inne och kuddhögen i andra hörnet måste få någon struktur (ej på bild). Och så behöver vi få upp gardiner. Men nu är i alla fall Kirch gardinstänger inköpta. Så det är bara att sätta sig ner framför maskinen och sy. Har hittat en superfin liten spets som vi skall ha i gardinen men mer om det när jag sätter igång och tillbaka till saker vi har gjort sen vi flyttade in.

Klädkammaren.
+
 Så här såg det ut de första dagarna. Bilmattan ihoprullad under Tobias skjortor. En potta och blöjor under mina klänningar och kläder och dessa två stänger var allt som fanns som förvaring här inne. Inte mycket att hurra för.

Så vi började med att måla tak och väggar här inne. En liten akutåtgärd som blev nödvändig när vi insåg att vi behövde mer förvaring för kläder och lakan och skor. Så målat har det blivit och hyllor från IKEAs Algot serie har blivit inköpt och uppsatt. Men naturligtvis så tänkte jag fel när vi köpte hyllplanen. Tänkte inte på att konsolerna också tar upp utrymme så den lösning som jag tänkt fungerade inte. Suck. Men med lite omstrukturering och en smart make som kunde räkna ut att 60x60 faktiskt är lika mycket som 80x40. Denna matematik var alldeles för svår för mig efter att ha målat klädkammare. Den färgen vi använt är nog inte helt giftfri...

Så efter en del klurande och ett försök att få ordning på hyllor så såg det ut så här. Det var inte helt lätt att försöka få färdigt för jag hade en utmärkt hjälpreda som kan ses nedan.
 
Det skulle hållas skruvar och vattenpass och hällas ut skruvar och det skulle petas på konsoler och plasten som alla IKEA prylar är inbakade i skulle undersökas i minsta detalj. På ett sätt är det lite kul att han vill vara med och tycker att det är roligt men på ett annat sätt är det ytterst frustrerande. Allt tar så mycket längre tid!
Men nu hyllorna är i stort sett på plats. Ett 40 brett hyllplan skall bytas mot ett som är 60 men när det är gjort och en Malm byrå med 6 lådor är införskaffad och ihop skruvad så är denna yta officiellt klar. Här inne fick också den lilla hallmattan som vi ärvde från förra ägarna sitt nya hem. Den är röd och varm och passar väldigt bra här inne. Det drar nämligen in kalluft från kattvinden in hit så lite varmt under fötterna skadar inte. Plastmattan här inne får vara kvar. Vi orkar inte göra något åt den helt enkelt. Det får bli sen när vi bygger kupa. Men för nu är det "klart" tills nästa tur till IKEA...

Övre hallen.
Jag är så glad att vi fått bort lådorna med leksaker och kläder som stod och tryckte här uppe i nästan en vecka innan vi fick upp hyllorna i klädkammaren. Så skönt att bli av med dem. De stod där tavlorna fortfarande står lutade mot väggen. Men det är inte sex stycken flyttlådor i alla fall. I det hörnet så kommer det stå en lådförvaringsmöbel som pojkarna får ha leksaker i. Det får helt enkelt inte plats med alla leksaker inne i deras lilla rum.

Skötbordet har fått ta plats här uppe också. Vi fick en stringhylla "över" från entréplan och jag insåg att den skulle få tjäna sitt uppehälle som avställning för diverse saker som vi behöver vid skötbordet och som inte riktigt fick plats under. Det är väl inte en supersnygg lösning men det fungerar just nu.  Tapeten här är kvar. Lika osexig som den var när vi tittade på huset i september. Jag funderar på att försöka få upp en spegel här också. Trappan ner skall bli ett litet fotogalleri. Men riktigt så långt har vi inte kommit än. Frågan är om vi kommer sätta reparationsväv och måla innan vi sätter upp tavlor eller tvär om.

Johans och Eriks rum.
 Det här rummet började i kaos. Vi har sållat bort massor med leksaker (tack A för att du tog hand om det för oss!) men ändå så fick vi inte plats med allt. Mest berodde det på att vi inte hade någonstans att förvara pojkarnas kläder. I hyllan som vi också ärvde efter förra ägarna står de vita lådorna som vi använde i lägenheten också för leksaksförvaring. Det har skett en liten omstrukturering med vad som finns i lådorna för jag har flyttat ut LEGOt från dem och lagt i två större backar. Men bilarna har fått flytta in i en av lådorna. Nu har vi inte lyxen att ha ett helt skåp bara för bilar så den lösningen fick det bli.
Så när vi köpte hyllor till klädkammaren så införskaffades även tre Malm-byråer till pojkarnas rum för klädförvaring. Så efter att Tobias spenderat kvällar med att skruva ihop byråer så fick vi äntligen pojkarnas kläder på plats.

 
De fick varsin trelådors byrå. Fullt tillräckligt för dem eftersom jag plockar undan allt som är för litet eller fel säsong och ytterkläder förvarar vi på annan plats.

Den tredje Malmbyrån/sängbordet står vid Johans säng. Den innehåller för tillfället ingenting. Det kanske kan tyckas som slöseri att ha inget i två lådor när vi gnäller om att det inte finns någon förvaring men anledningen till att dessa är tomma är att jag gärna vill ha Johans input vad han vill ha i dem. Jag tänkte att han nog vill ha sina "viktigaste" leksaker men än så länge vet jag inte riktigt vad det kan vara.

Här hänger den fina rund spegeln som är ett fynd från Holmens Marknad. Det stället har så mycket kul och för att vara begagnat affär i Göteborg så har de hyfsade priser. Spegeln fick jag betala 50 kr för. Kändes helt överkomligt.
Köpte även lampan som sitter över Johans säng där. 55 kr kostade den. Köpte även lite spets och band för inga pengar alls. Det skall bli dekoration på gardinerna. Ser fram emot att få sätta mig med maskinen.
Så för att väga upp hela Thomas Tåget temat så har jag matchat med rött. Så simpelt och klassiskt så jag nästan blir trött på mig själv. Men det finns ju en anledning till att rött, blått och vitt finns i så många inredningar. Det funkar och vi hade taklampan och mattan sen innan så varför inte använde dem? Så det fick bli rött, vitt och blått. Men som syns så behövs det mer förvaring till leksaker så det är det som kommer att finnas ute i hallen här uppe. Det var meningen att vi skulle åkt till IKEA idag men det blev helt enkelt inte tid till det.
Jag vet inte om det är någon mer än jag som försöker tänka efter före när det gäller nyinköp av möbler. Att de skall kunna användas länge och på olika sätt. Det var i alla fall så jag tänkte med Malmbyråerna. Längre fram när Johan skall få det här rummet för sig själv så tänkte vi göra en liten upphöjd säng till honom. Det är också anledningen till att vi köpte sängbordet. För tillsammans så blir de två trelådors byråerna och sängbordet 2 meter långt. Det betyder att vi kan ha det som front för den upphöjda sängen i framkant och så sätter vi en regel i väggen baktill och en MDF över och sen sängen på. I mellanrummet bakom blir det en liten dörr och så har vi mer förvaring där. Kanske för en extramadrass för övernattande kompisar. Men det är en senare plan. Men det finns en plan och återanvändning är bra och hitta två lika höga begagnade byråer som inte är för höga eller låga och är gnisselfria (viktigt i barnrum) så fick det bli nytt. Men förhoppningsvis något vi kan använda länge.

Det var övervåningen det och vad vi har gjort med den sen vi flyttade in. Känns skönt att äntligen fått det dokumenterat. Bilderna får jag lägga in imorgon. Jag har glömt sladden och externa disken på jobbet. Pust. Så någon kväll till tog det men nu är bilderna också på plats. Jag antar att man inte skall skriva sånt här i en blogg men som sagt så är jag inget proffs och det är inget jag strävar efter heller. Men jag stävar efter att ta foton med dagsljus. Det har ju inte gått lysande. I ett helt inlägg har jag lyckats få INGET foto i dagsljus. Februari... kan det bli mer deppigt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar