fredag 4 april 2014

Rabattkant och ny gångSom jag skrev i när vi la in bergvärme så blev delar av våran trädgård väldigt förstörd av maskinen som gjorde borrhålet. Så i helgen så bestämde vi oss för att försöka göra något åt saken. Jag har ju en plan för hur trädgården skall se ut i det långa loppet så vi började lite med den här delen för att få lite ordning.

Gången som slutar i en stor sten var kul för pojkarna men i övrigt i stort sett menlös för att använda ett ord från Liftarens Guide Till Galaxen. Så den ville vi ta bort. De runda bumlingarna som delvis bildade kant mot rabatten var heller inte det roligaste som fanns så de ville vi inte heller ha och vi behövde ha en ny gång som gick bort till bilen. Den gången skall fixas till när vi gör en fin liten nedsäkning vid garaget och den nedre utgången.
Så först fick vi gräva upp stenläggningen och ta bort de stora stenbunlingarna som gränsade mot rabatten och ersätta bumlingarna mot gatstenar istället. Tobias var ansvarig för rivning och bortforslande och jag försökte få rabattkanten rak och fin med gatstenarna. När det var klart så grävde vi ut för den nya gången och tog sanden från gamla gången och la ner den i den nya gånggropen. Sen var det dags för att få stenar på plats.
Här stötte vi på lite patrull. För vi tänkte att vi tar bort de höga stenarna och lägger dem ner och så använder vi dem som trappa upp till våran nya gång. Men tji fick vi. Det gick INTE att flytta på de höga stenarna. För stora och för tunga och de satt FAST. Hur vet vi inte riktigt men vi kunde konstatera att om vi ville ha något klart så fick vi nog tänka om och göra något annat. Vi beslutade oss för att försöka få till en trappa utanför stenarna istället.

Sen var det dags att täcka igen där vi tagit bort den gamla gången. Vi fyllde på med en del av stenbumlingarna som vi tagit bort från rabattkanten och sen tog vi jorden som vi grävt upp från nya gången och la över stenarna. Sen gjorde Tobias ett jättejobb med att vända all jord. Det kom upp lite ramslök, gräslök, blomsterlökar, en rosbuske, palsternackor och ändlösa mängder med maskrosor. Sen krattade jag ut jorden hyfsat.

Så det var så långt vi hann på en helg. Vi insåg att vi måste ha en kratta. Och vi behövde få bort lite stenbumlingar från den blivande gräsmattan. Tobias kallade in kompis L som kom förbi och fick vara bärhjälp. De löste en provisorisk trappa så att jag slipper kliva upp en halvmeter med en tung Johan i famnen. (Han brukar slumra till på vägen hem från förskolan och är puttesur och ovillig att gå själv.) Nu slipper jag bära upp honom för kanten i alla fall.
 Erik hjälpte till att samla upp alla maskrosor och palsternackor i hinken. Här syns också tydligt stenen som var för tung för mig och Tobias. Eller kanske mest för mig.

Så det här är resultatet för nu. Något slätare, snyggare rabattkant och med räfsan och gräsfröna som är inköpta så skall vi nog kunna få till en gräsmatta här med. Så det var helgens jobb. Väldigt nöjd med vårat slit. Tobias och Lasses trappa lämnade lite att önska. Det får nog bli morgondagens projekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar