torsdag 15 maj 2014

Trädgårdsfix

Vi har ju blivit med stor trädgård. Det är en utmaning för två personer som oss som inte egentligen vet något alls om trädgård. Det som vi vet är att vi inte gillar tujor och enar (vintegröna träd) och vi har tre enar och fyra tujor. De måste väck! Men i våran prioritering så få bort dem har trillat ner en bra bit på listan eftersom jag tror att det bästa sättet att få väck dem är att betala en firma som kommer och tar dem. Vi får istället försöka fokusera på saker som vi inte behöver betala för eftersom våran renoveringsbudget är i stort sett borta. Så kan det gå.Planen på hur vi vill ha trädgården är fortfarande ganska så klar. Men nu försöker jag lista det lite mer strukturerat än det jag skrev här i höstas. Så vi fokuserar på saker som vi kan lösa med muskelkraft. Så vad har vi tagit tag i för att få våran trädgård att fungera.

1. Grind och brevlåda
2. Häckar och staket
3. Buskar och växter
4. Stenläggningar
5. Gräsmatta
6. Träd

Så låt mig få gå igenom del för del och se vad vi har gjort och vad vi har kvar.1. Grind och brevlåda
    - Skrapa, rostskydda och måla grind
    - Ny stolpe till brevlådan
    - Uppdatera brevlådan med efternamn och husnummer
    - Snygga till framför grinden
Det är lite knäckande när man inte får stryka en enda liten sak på en lista så jag stryker skrapa. Vi har ju börjat. Men kunde inte avsluta för att våran skrapa gick sönder. Men det är i alla fall till 60% färdigskrapat. Men det är en hel del jobb kvar på den här delen.2. Häckar och staket
   -  Klippa häckarna
   - Ta ner extra stålvajrar och snygga till staketen där det behövs
   - Snygga till murarna Det här var status på våra häckar för ett tag sen. Tobias fick låna en eldriven häcksax av en jobbarkompis så nu är det ordenligt tillsnyggat på den är sidan. Skönt att ha det gjort. Kvar är att snygga till de lite högre träden och fixa iordning växterna på murarna. De behöver fortfarande lite jobb.

Den här klätterväxten som täcker en del av muren är jättefin. Men den har fått växa ohindrat under en längre tid och det syns. Vi behöver snygga till den och där inte den här växten finns behöver vi ta bort maskrosor och gräs och annat skräp.
3. Buskar och växter
   - Klipp ner döda delar av blandade buskar och rosor
   - Ta bort rosor från gräsmatta (Ok det finns en kvar men så noga är det inte...)
   - Försök rensa i rabatterna vid murarna. Påbörjat
   - Flytta rosor och andra växter till rabatterna vid murarna Påbörjat
   - Stamma upp buskar och mindre träd så de ser kloka ut
   - Klipp ner övervuxna buskar och starta om dem
   - Ta bort/ flytta rhododendronbuskarna från framsidan
   - Går det så plantera om rhododendronbuskarna på baksidan vid garage
   - Ta bort rosensnår och fyll upp gropen?


 Så här såg det ut för någon månad sen. Rosenbuske och balja med vatten och allmänt kaosigt. Inte för att det är så himla mycket mindre kaosigt nu men den här rosenbusken ovan är i alla fall nästan helt borta (den var STOR och väldigt död till stora delar) Så om den klarar sig i sin nerklippta form så kan jag kanske tänka mig att flytta över den till någon av rabatterna som vi tänkt spara. Men är den ful så ryker den.

 Det här var det som blev kvar av rosenbusken. Blev bara några pinnar. Rensade bort lite kvistar från tujan också när jag ändå höll på. Baljan och alla stenarna är också borta. Skönt.


 Gropen. Här har vi inte gjort så mycket. Vi vet inte riktigt hur vi skall hantera den. Det finns två buskar i den som nog är väldigt vackra men vi vill inte ha kvar en grop. Så antingen så får vi döda buskarna. Eller flytta dem eller så får vi ha kvar gropen. What to do? What to do? Så eftersom vi inte har någon plan så får det vara så länge. Ingen mening med att göra något förhastat. Finns en massa andra saker som vi kan göra först istället för att oroa oss för gropen.

Men många buskar har blivit hårt beskurna. Får hoppas att de flesta av dem är ok med den behandlingen. För många av dem såg väldigt risiga ut. Den här (vad det nu är) klippte jag ner först. Det blev illa tvunget då stålställningen som den klättrade på hade böjt sig och det såg inte riktigt klokt ut. Det gick inte att få loss växten från ställningen så kvar var bara alternativet att kapa den.
Det har börjat komma lite grönlila blad på den så förhoppningsvis klarar den sig och vi kan låta den klättra på något annat istället.

Här är baksidan av huset. Här har jag brutalt klippt ner tre buskar till minimum. Får se om de vill börja växa igen. Två andra buskar har blivit reducerade också men inte lika hårt. Där tog jag bara bort det som var dött och det var ganska mycket bara det. I bakgrunden syns två träd som också fick sig en omgång. Syrenen (tror vi att det är) tog jag bort en hel del på och trädet bredvid snyggade jag till och tog bort det som släpade i marken. I den vevan så gick den stora saxen sönder så nu behöver nog investera i en ny. Suck.
 
4. Stenläggningar
   - Ta bort gångarna vid murarna. Delvis. En gång är borta.
   - Anlägg ny gång till bilen och garagenedfarten. Behöver bygga en ny trappa.
   - Anlägg fin grus/sten anläggning vid sidan om trappan.
   - Ta bort muren på baksidan av huset. Flytta undan stenen till hörnet och till framsidan för dekoration
   - Ta bort fyrkantiga muren/upphöjningen/planteringsbädden vid gropen.
   - Anlägga uteplats


Den här muren på framsidan är rätt fin och växten på ena delen är fin men gräset och maskrosorna behöver tas bort. Vi har I alla fall fått bort ståltråden här och de fula träpinnarna som stöttade upp en del av slingerväxten och fått lite bättre ordning men det är en hel del jobb kvar.

Vi har ju tagit bort en av gångarna. En av fördelarna med detta var att vi fick en hel hög med sand som pojkarna har kunnat leka med. Det har varit ett lyckokast. Nu när vi använt den här sanden till våran nya gång så skulle jag vilja ha en ny sandlåda till pojkarna. Vi får se hur det blir. Tobias var inte så pigg på sandlåda.

5. Gräsmatta
   - Så gräsmatta på gräsplätten där de haft köksträdgård
   - Så igen där rosenbuskarna funnits
   - Ta bort maskrosor. Pågående arbete
   - Ta bort växtlighet från gräsmattan och flytta till rabatterna

Så här såg ju köksträdgårdsplätten ut på framsidan av huset. Här har allt möjligt växt men vi ville ha det här till gräsmatta.  Vi gjorde ett första försök som inte var helt lyckat. Det mesta som kom upp även om vi hade sått gräs var palsternackor och andra små växter som vi inte känner namnet på. Inte så snyggt.

Så vi beslutade oss för att gräva upp en del av jorden på baksidan och lägga på "grönsakslandet".

Och det här är nu resultatet. Inte så mycket gräs än men vi hoppas på det bästa. Nu är det i alla fall rakt och det ser rätt bra ut. Om någon skulle vilja läsa mer om gången och hela det jobbet gå hit och titta. Här står det också om vårat första försök till gräsmatta på den här platsen.

6. Träd
    - Tujor och enar - Ta bort!
    - Fundera på hur vi skall göra med tallarna
    - Ta reda på vad övriga träd är
    - Plantera fruktträd. Skydda från rådjur.

Till höger på bilden så syns ett träd som är gränsen på våran tomt. Den har haft vita blommor nu på våren och har ganska långsmala blad. Jag känner att kompis E behöver komma förbi och förklara vad det här är för träd.

Tujor till höger och vänster i bild måste bort. De två tallarna som syns i mitten och ytterligare en tall får vara kvar för en överskådlig framtid. Jag hoppas också att vi snart får tid att köpa några nya fruktträd. Ser fram emot det. Äpplen och körsbär hoppas jag på och en buske med björnbär. Till hörnet av tomten. Men de här sista sakerna ligger på listan over saker som kostar så det får nog ligga kvar en stund till. Undrar hur länge man kan plantera fruktträd?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar