måndag 7 juli 2014

Balkong - rivning och plan

Vi har en balkong. Den är inte snygg, säker, praktisk eller användbar. Så i stort sett menlös skulle jag vilja säga. Låt oss börja med en liten stilstudie. Först och främst räcket. Det är brunt, gammal och håller på att lossna på sina ställen. Det går att putta på det och då vajjar hela konstruktionen. Flätat är heller inte min favorit och avflagnad färg lämnar en hel del att önska. Hela stommen är i behov av ett nytt lager färg och allmän uppsnyggning.

Stenläggningen är helt ok. Blir jättevarmt och gott att gå på nu på sommaren. Väldigt nöjd med det. Den ligger på gjutna betongpelare som inte är det sexigaste I världen. Jag hade gärna sett en annan lösning på det men det få I så fall bli någon annan gång.

Trappan upp till balkongen tillhör kategorin livsfarlig. Stegen är höga och inte jämna. Vi kan inte släppa upp och ner pojkarna I den trappan utan att vi oroar oss för att de skall slå halv ihjäl sig. Trappan är delvis gjuten I betong med stenläggning och resten av trappan är I stora stenblock som vi misstänker också är ihop gjutna på något sätt. Räcket vid trappan vinglar och ger absolut inget som helst stöd. Det är helt klart säkrare att greppa i väggen än att på något sätt ta i räcket. Trappan har ytterligare ett fel som man kanske inte tänker på direkt men men går åt fel håll. Vi skulle vilja komma ner till trädgårdens sydväst sida och inte sydost sidan.

Vi fick hjälp av mina svärföräldrar som är och hälsar på med att riva ner räcket och de skall också hjälpa till att bygga nytt räcke och en ny trappa. Svärmor och E spanar in den gamla trappan efter att ha gått på skattjakt i trädgården. Lite presenter till pojkarna hade G gulligt nog gömt i trädgården så att pojkarna kunde få hitta.

När räcket revs så trillade delar av balkongen också ner. Oups. Det hade vi inte riktigt räknat med. Så det får bli till att gjuta upp på nytt. Hur det där skall gå till överlämnar jag glatt till käre T och hans far att fundera ut. Jag har ingen aning.

På den här sidan så skall den nya trappan sättas. Vi kollade upp lite vad det finns för alternativ att köpa färdiga vangstycken så att det skall vara lite lättare att bygga. Det som jag funderar på är om man kan skarva vangstycken? För det saknas ett eller två trappsteg för att det skall räcka hela vägen upp på de 7 steg som verkar vara max på de man kan köpa färdiga. Jag tror på idén att ha hålplattor och skruvar men T och H vill gärna kolla upp vad de säger i affären.

Liknande sånt här räcke är tanken att vi skall ha för våran altan. Lite bredare ribbor och så vill vi ha luft mellan det vita och själva överliggaren. Trät i stolpar och i överliggaren och trappstegen skall vara i sånt brunt utomhusvirke som är väl värmebehandlat? Eller nåt sånt där. Det ser i alla fall lite bättre ut än vanligt tryckt virke och ribborna skall vara vita. Jag tror att det här kan bli riktigt snyggt. Hoppas att T och svärfar kan jobba på ordentligt och få färdigt det här hyfsat snabbt. Återkommer med uppdatering när de hunnit lite längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar