onsdag 27 augusti 2014

Gjuta ett utekök - process

Jag skrev om här att vi hade gjutit ett utekök och visade också lite bilder på det. Då skrev jag också att jag tänkte göra ett inlägg på hur man gör detta steg för steg så här är det. Så för att gjuta ett utekök så behövs det lite olika saker. Det absolut bästa är att snacka med sin lokala byggfirma. De är oftast jätteduktiga på att hjälpa till. Gör en egen ritning och gå och snacka med dom som jobbar på firman så får man många bra tips och råd och så får man med sig rätt saker hem. Själv var jag hos byggnadsfirma Johansson & Ljunggren AB i Svenljunga. Skulle ni gå dit är det Lasse ni skall prata med. Han kan betongdelarna och är supertrevlig och hjälper gärna till.

Efter att ha prata med Lasse så beslutade jag mig för att gjuta bordet i två delar. Dels för att det är lättare att göra, går åt mindre material och det är lättare att få på plats. Så vad du behöver är formplyfa för botten, 45x45 reglar för kanterna (ibland så vill byggare glänsa och då kallar de 45x45 regel för 2tum2. Det är sammas sak.), armeringsnät, plåtsax, skruvdragare och skruv och fincement. Ju finare cement desto bättre. Så fråga efter den finaste sorten alltså den men minst korn i eftersom det blir snyggast. Sist men inte minst valfri metod för att blanda betong (se nedan).

Sen är det dags att bygga ihop formen. Det är innermåtten som då måste stämma med de måtten du vill ha. Vi gjorde så att vi skruvade fast två sidor först i två av ytterkanterna från undersidan. När de var fast så vände vi på formplyfan och så mätte vi så att vi fick rätt mått på de övriga två delarna. Dessa spikade vi fast i varandra och i de två reglarna som satt fast i formplyfan. Alltså från sidorna. Detta för att sen kunna vända formplyfan runt och ändå ha ramen "på plats" så att det skulle vara lätt att skruva fast dessa två reglar från undersidan. Det förenklar när man skall lossa betongen sen om man har alla skruvar från undersidan.

När formen är klar så tar man armeringsnätet och klipper till med plåtsaxen så det skall passa i formen. (För den observante så syns det att det här är den andra formen vi gjorde. Missade att fota det här steget i första formbygget.) Det skall inte gå enda ut i kanterna utan ligga "fritt" i formen. Du vill inte ha någon armering som sticker igenom betongen när du är klar.

Sen är det en fråga om att blanda betong. Här kan man göra det väldigt komplicerat eller väldigt lätt. Du kan välja att köpa eller hyra en betongblandare och göra betongen i den. Du kan också göra betongen i en hink med hjälp av en stark borr och en betongvisp eller så kan du göra som vi i en skottkärra och använda en spade och manuellt vända runt betongen. Betong skall vara av en gottigt grynig vällingkonsistens när den är klar. Gyttjevälling. Mellantinget mellan soppa och gröt. Men närmare gröt än soppa. Men det verkar inte spela någon roll om den är lite lösare eller hårdare. Det tar bara olika lång tid för det att härda och få slätt.

Ta ur armeringen ut formen. Lägg formen på ett rakt underlag. Kolla med vattenpass om du vill vara extra noggrann. Fyll formen med betong till hälften. Släta ut den ok i formen. Ta en liten planteringspade och "hacka" igenom betongen i formen. Vet inte hur jag skall förklara detta steg riktigt. Om du kan skiva bröd med ett slag med en planteingspade så skall du skiva upp hela limpan. Så hacka igenom hela betongen med ca en cm mellanrum. Detta är för att få bort luftbubblor på undersidan vilket kommer bli bordets översida när du är klar. 

När detta steg är klart så skall du lägga armeringen på plats. Så den liksom hamnar i mitten av bordskivan. Så gotta in det på plats och se till att det inte ligger i ytterkant någonstans och att det inte ligger ner i botten. När detta är klart så häller du på mer betong upp till kanten på formen. Detta kommer ge en bänkskiva som är 4,5 cm tjock. Skulle du vilja ha något annat så välj annat regelvirke. Men det här tycker jag blev bra.

Den andra formen som vi gjorde var lite mer komplicerad. Det man skall tänka på är om man skall ha ho eller något annat i köket så är det smart att förbereda för det innan man gjuter. Vi hade även en stolpe som vi var tvugna att ta hänsyn till. En annan sak är om du skall ha en ho i skivan så är det att förstärka lite extra den betong som ligger framför och bakom hon eftersom det är smalare och behöver kanske lite mer styrka. Vi fick med oss den armeringen som ligger på nätet i bilden ovan. Den som ser ut som en väldigt liten stege med väldigt långa steg. Den ställde vi upp i betongen när vi hällt på den. Den skall alltså stå upp. Inte ligga ner som armeringsnätet. Om man har lite såna här saker att ta hänsyn till så bör man tänka spegelvänt. Det är undersidan som kommer vara uppåt sen.

Sen får man vänta i några dagar medan betongen brinner. Glöm inte att göra rent alla verktyg med mycket vatten. Betong brinner även i skottkärra och på spadar också och där kanske man inte riktigt vill ha det. Det är bra att hålla lite koll på betongen. Om det ser ut att den börjar spricka. Det kan hända om det torkar för fort så använd en sprayflaska och spraya vatten på skivan. Det kan hända om det är väldigt varmt när man gjuter. Om det spöregnar så täck över betongen för vattendroppar kan göra mönster i betongen och det kanske man inte vill ha även om det är på undersidan och du vill ju att betongen torkar och det är svårt om det hällregnar på den.
När betongen har brunnit färdigt så är det dags att ta ur den ur formen. Beroende på hur stor formen är så behövs det fler personer som hjälper till i det här steget. För den lilla formen så klarade vi oss med två men för den stora delen så var vi fyra (Tack styvbror J, granne S och vännen H för eran hjälp!).

När man vänt skivan upp och ner så är det dags att skruva ut skruvarna till reglarna. Eftersom vi skulle använda våran form två ganger så skruvade vi bara ut två av reglarna första gången. Skivan lossnade lätt från formen för oss. Vi har hört att det kan vara problem med att få skivan att lossna och vissa rekommenderar att man skall använda olja i formen innan man häller på betongen. Det kanske är bra. Jag vet inte. Vi hade inte det och skivan lossnade fint. Vi ställde den ena skivan mot väggen medan vi gjöt den andra skivan. Jag antar att man kan lägga den på plats med en gång men vi behövde ha den andra skivan först.


Så när man har fyra starka personer så går det lätt att lyfta upp skivorna på plats. Som syns på bilden så är den inre skivan väldigt mycket mörkare. Den har helt enkelt inte brunnit färdigt och är därför skör. Det är inte att rekommendera att ta ut skivan från formen innan det brunnit färdigt. Det finns stor risk för att det spricker eller går sönder vilket det också gjorde för oss vid stolpen. Men vi hade bråttom och ville ha upp skivorna innan vi åkte hem. Så vänta hellre någon dag extra än någon dag för lite. Vi väntade tre dagar med första skivan och nästan tre med den andra. Skillnad i väder var betydlig. Första skivan fick torka i sol och värme och den andra skivan fick torka i regn och kyla.

Så här såg det ut lär vi lämnade av köket förra gången vi var i stugan. Nu har vi varit där igen och då tog vi tid att sätta hon och kranen på plats.

 Liten miss i planeringen. Det var en liten kant undertill som gör att den inte fick plats i hålet som jag gjort. Pest. Först försökte jag att bara ta bort klamrarna men det hjälpte inte. Plan B var att använda hammare och muskelstyrka för att bända in kanten så mycket som möjligt och efter en del hamrande så fick hon äntligen plats.

 Runt kanten satte jag silikon. Som tur var hade pappsen cementfärgat vilket passade väldigt bra till. Men silikon är skitjobbigt att jobba med. Jag gillar det inte alls. Jag tyckte att jag fick till det ok men det är ändå inte helt toppen.

 Och mitt hemliga trick för att åtminstone få det till nivån ok är att använda våtservetter. Dessa är avsedda för barnrumpor men är väldigt bra för att få bort silikon från fingrar och rostfria hoar och betong och annat. Våtservetter fungerar också för att få bort golvfog från fingrar. Suveränt! Men det gör mig lite skrämd också. Vad är det egentligen i de där servetterna?

 Vi fick såga av den lilla stolpen som håller kranen lite för att betongbänken är något tjockare än trallen som vi hade innan var. Så det gjorde T och sen satte han kranen på plats med två skruvar från hyllan ovanför ner i överdelen av träregeln som håller kranen. Så nu är köket klart och redo att användas. Vi har fortfarande kvar att behandla ytan med något. Antar att vi kommer lacka det eller vaxa det. Men vi får ta det med en målarfirma och fråga vad de rekommenderar.
Fick det här fina fatet av kompisarna H och H när de var över på middag nu i somras. Så supergulligt av dem. Det är meningen att man skall ha värmeljus också på fatet men de har fåglarna tagit med sig och jag har inte lagt dit några nya. Fatet är i alla fall gjort av en kvinna som bor i vårat lilla område så det gör det extra kul att ha det här.

Före
Efter
Och så en sista för och efter bild. Bara för att visa hur mycket renare och stiligare det är med en betongskiva här. Nu borde jag ju ha varit smart och lagt upp lite grönsaker på en skärbräda och lite färska örter så att det ser så där mysigt och ombonat och festligt ut men ärligt så orkade jag inte med sånt piff den här gången i stugan så ni får visualisera. Jag prioriterade. Ibland vill jag hellre bada bastu och gå i skogen och kasta kottar i vattnet än att försöka göra snygga bilder. Men visst blev det fint med betong!!??!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar