måndag 11 augusti 2014

Mörka hörnet i köket

Alltså jag har ju vissa projekt som tar lite mer tid än andra. Jag har nämnt några gånger här att jag behöver sätta upp en till spotlights skena i taket i köket.


Före
Det här är hörnet som jag talar om. Det är vid vårat städskåp som jag fixat iordning och vid våran fina svarta tavla som jag också ordnat. Uppe på skänken har jag bytt ut lite saker och satt en spegel och lite annat piff men det saknas fortfarande en lampa i taket. Jag har haft nästan alla saker hemma rätt länge. Och när J var och hjälpte mig med ytterlampan så sa han att den dimmer som vi har i våra knappar i köket inte skall ha några problem med att driva ytterligare en lampa. Så det var bara att köra igång.
Fast inget hände. Och inget fortsatte att hända rätt länge. Visst är det konstigt? Eller så beror det på att jag prioriterar att göra en massa andra saker. Och nej det är inte att måla listerna i hallen som ser bedrövliga ut. Jag ignorerar det lika mycket som jag ignorerar att sätta upp lampan i köket.
Men NO MORE dags att ta tag i det här!

Grejen är den att vi inte har något lämpligt uttag. Vi hade ett men dum i huvudet som jag är så lät jag elektrikern sätta igen det. Ja det är hål i huvudet på mig men sånt är livet. Så jag lyckades seriekoppla två skenor i sommarstugan så jag tänkte att jag kunde göra likadant här.

Så borta vid fönstret så syns en spotlights-skena i taket. Det är denna jag tänkt seriekoppla med en som skall vara utanför städskrubbsdörren bredvid svarta tavlan till vänster i bild. För er som vet lite om el vet också att man skall stänga av strömmen innan man gör något med el. Viktigt! Och om ni vill göra det här själva var säkra på vad ni pysslar med. El är inget att leka med. Men för det här jobbet är det ganska enkelt och eftersom det är en stickkontakt för den lampan som redan sitter uppe så var det lätt att dra ur den medan jag kopplade ihop lamporna.

Så för det här projektet behövde jag en annan lampskena. Det var enkelt eftersom vi har fyra stycken i källaren som väntar på att bli använda. Vi hade dem i förra lägenheten och här har vi inte behövt dem än. De tre andra kommer att användas i källaren. Det finns en plan för dem med men det var inte det jag skulle skriva om nu. Lampsladd. Check. Inhandlad på K-Rauta för evigheter sen. Jag behövde också plastskenor med tejp på baksidan så jag kan dra lampsladden lite snyggare. Check. Hade kvar från när vi satte belysningen under skåpen i köket. Dessa är inköpta på IKEA. Väldigt smarta saker. Använt för diverse projekt innan också. Rekommenderas. En skruvmejsel. Två skruvar och en tång. Det är det som behövs.

Jag började med att ta ner lampskenan som redan satt uppe. Sladden neråt i bild går till lampan och sladden uppåt i bild är den som går sitter i kontaktuttaget i vanliga fall. Just nu är den urkopplad.
 
Vad jag gjorde var att skala av den nya lampsladden i ena änden och sen sätta in dem i hålen bredvid de som går ut till kontakten.

Sen var det en fråga om att dra sladden längst med taket i plastskenorna. Det är fortfarande lite sommar ute sp det var lite svettigt och obekvämt men inget svårt. Den andra lampan skruvade jag fast i taket med de två skruvarna. Jag kapade sladden i lagom längd. Skalade sladden i änden och satte in den på samma sätt som sladdarna satt i den översta bilden. Sen var de bara att sätta lampskenorna på plats och plugga i sladden i kontakten igen.

Det skulle vara så lätt. Men inget hände. Alltså lampskena nummer ett lös jättefint men lampskena två var släckt. Inget ljus alls. Inte ens lite grann. Ärligt. Hur svårt kan det vara? Så jag trixade lite på lampskena ett med absolut inget som helst annorlunda resultat. Är det någon som skämtar med mig? Så jag kopplade ur kontakten ur uttaget igen och tog ner lampa två. Här såg jag problemet. Jag hade kopplat i sladden men jag hade inte kopplat sladden till lampan. Så det var inte så konstigt att det inte lös. Ok. Enkelt avhjälpt så jag kopplade lamskenan till sladden och slog på kontakten igen. Då lös ingen lampa. Så jag hade glömt att plugga i kontakten i uttaget vid lampa ett. Ibland funderar jag på om jag skall göra såna här saker alls.

Så när jag slutat vara helkorkad så lös det fint från båda skenorna. Sladden mellan lamporna går längst med väggen i mesta möjliga mån för att synas så lite som möjligt. Det är klart att det syns men det är ok, tycker jag. Hörnet är lite längre mörkt och det är superhärligt!

Jag vet att jag borde haft lampan åt andra hållet men nu blev det fel när jag skruvade. Och jag funderar på det. Om det retar ihjäl mig så får jag väl lossa skruvarna och fästa lampskenan åt andra hållet. Inga problem. Men för tillfället så är jag så nöjd med att det inte är mörkt att det inte stör mig nämnvärt.

Och så före och efterbild. Det måste man ju ha!


Före


Efter


Mörka hörnet finns inte mer! En timmes jobb. Varför har jag inte gjort detta tidigare? Minnesanteckning till mig själv: Nästa gång jag tar en efterbild så se till att plocka iordning på golvet innan. Det räcker inte med nya blommor i vasen på skänken. Det är ingen som ser dom för kraschen på golvet syns mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar