torsdag 9 oktober 2014

Kinetic Sand

Det finns en hel del väldigt kul leksaker. Jag läste om det här med Kinetic Sand i en amerikansk blogg. Kan inte för mitt liv hitta länken längre men en mamman hade skrivit om sina barn och om hur kul de tyckte att den här svenska! produkten var. Hennes tre barn, två tjejer och en kille, i åldrarna 4 till 13 år gillade det så det kändes som en sak som kan hålla rätt länge.
Bild hämtad här
Så jag undrade vad det här var för något och kollade upp det här klippet på Youtube och ärligt. Det verkade rätt kul. Jag kunde se den här sand/lera/lekmojset  kunde vara hur kul som helst. Tänk att kunna bygga högar för monstertruck eller flytta runt högar med grävskopan och kunna göra detta inomhus utan att mamma blir tokig på att det finns sand/lera runt om överallt i mattan etc....

Så när det var dags för Es födelsedag så kunde jag inte låta bli att önska mig lite sån här sand till pojkarna av mina kära systrar och de ställde upp, raringarna! Så två kg sand fick lille E på sin födelsedag (plus en massa andra fina presenter. Tack alla!). Nu är ju han egentligen för liten för den här sanden eftersom det är från tre år men vi får väl hålla koll på honom eller dem, för J vill ju också vara med!, när de leker med detta.

Jag tänkte inte stanna vid att ha sanden i en plastback som verkar vara det normala stället där sanden får bo. Det hade naturligtvis fungerat alldeles utmärkt men jag kände att jag ville ta det en liten bit längre. In i bilden kom då två lådor som stått i källaren sen vi flyttade in. De användes i serveringsgången som extra förvaring i sockeln. Men det lär inte hända att vi kommer använda dem till det igen.

Så varför jag sparade dem vet jag inte. Men det kändes helt enkelt fel att slänga ut helt funktionsdugliga trälådor. Kunde ju kanske använda dem för verktyg eller skruvar eller som förvaring av lego eller något annat. Kvar blev de tills jag nu kom att tänka på dem och kunde se dem som den perfekta förvaringen och lekplatsen för Kinetic Sand.

 Så fram med lite vit färg för de lådorna hade sett sina bästa dagar och behövde lite kärlek och omtanke. Två lager med vit färg både utanför och inuti tog itu med lådornas slitenhet. (fotot ovan är efter ett lager färg.

Efter Es födelsedagsfestligheter så hittade jag också den här tomma tandpetarhållaren och tänkte att botten nog skulle gå att använda för att göra en STOP vägskylt. Kul tänkte jag. Med en kökskniv så kunde jag lossa på botten av hållaren. Resten åkte i soporna. Kanske hade kunnat använda den för lite annat.  Ja ja, kommer väl fler tillfällen.

Jag målade STOP skylten för hand och satte fast den med lim på kortsidan på en av lådorna. Sen var det till att måla. Jag målade en stadssiluett runt alla kanterna. Jag använde hobbyfärg från Panduro som jag köpt. Jag målade på fri hand så det är på inget sätt perfekt men det var inte heller meningen. Botten målade jag en väg på. De två andra skyltarna skulle bli varningskyltar. Och jag inser att de inte är klara eller ens rätt men det är inte så att pojkarna bryr sig nämnvärt så jag har låtit dem vara.

Eftersom allt med hjul är superkul så köpte jag hjul från Claes Olsson och satte fast under lådorna. I bakkant så fick jag förstärka med en extra brädbit för att kunna fästa hjulen.

Nu kan lådorna stå under skänken i köket. De är lätta att flytta fram och köra runt och lämnar inga spår på köksgolvet. Kul att sitta på, köra runt och leka i. Vad mer kan man önska sig?

Så ner med sanden och bilar och grävmaskiner och traktorer och vagnar att lasta sand i. Bara att sätta igång att leka.

 Eller krascha. Vilket verkar vara det roligaste. Eller begrava grävmaskiner och traktorer i "smutsen" som pojkarna kallar sanden.

Bara att dra fram och leka när man vill. Eftersom de står i köket så är det lätt att hålla koll på pojkarna när de sätter igång. 

 En liten stilbild på den ena lådan.

 Båda lådorna med de bilar och ett flygplan som är de mest populära leksakerna i sandlådan för tillfället. Jag antar att det är för att vi har små pojkar som bil och lasta/lossa och gräva lekarna är roligast. Syrrans sondotter S gör kakor och serverar till sina låtsas-tepartyn.

Traktor med vagn. Vad mer kan en liten pojke önska sig när man leker med sand? Inomhus. Med mammas tillåtelse. Det kan ju bara inte bli fel.

Klara lådor för lek. Pojkarna verkar gilla dem. Det skall plockas fram och köras runt och lastas och grävas. Ibland också köras rally med runt om i hela köket.

Ett begravet flygplan skall beskådas och sen grävas fram. Jag vet inte om det är roligast att gömma flygplanet eller gräva fram det med grävskopan som är roligast.

Till och med en tågvagn får vara med och leka. Jag kan väl säga att en hel del av sanden också hamnar på golvet och på bilmattan som ligger framför skåpet men med en liten klump av Kinetic sanden så kan man lätt plocka upp det som hamnar utanför. Eftersom sanden bara fastnar ordentligt mot annan sand.

 Och när dagen är slut så är det bara att rulla in lådorna under skåpet igen. Där de skall sova. Jag har en hel snickarbänk som skulle behöva min uppmärksamhet men ärligt såna här uppdrag blir rätt lätt prioriterade. Så kul att göra något fint och praktiskt för killarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar