torsdag 19 februari 2015

Vinkällare - uppbyggnad

Vi har börjat renovera våran mat och vinkällare. Jag skrev om hela rivningen här. Kvar blev ju ett lite tommare skal än vad jag hade tänkt. Det var ett stort hål i golvet där potatislådan hade suttit. Varför gjuta golv i ett helt rum när man kan lämna ett hörn som det är? Och gjuta in en trähylla i betonggolv? Ja, varför inte? Jag lägger inte ner mer tid åt att analysera beslut som jag inte själv tagit utan återgår till vad vi behöver göra. Vilket är att fixa till gliporna i väggarna och få golvet ok.
Så första steget blev att börja spackla igen väggarna. Jag inser väl så här i efterhand att jag nog skulle valt att göra detta med putsbruk och inte med spackel fast jag hoppas att det fungerar ändå. Det är ju inte så att dessa väggar kommer utsättas för någon belastning. Så jag korsar mina fingrar. Eftersom det var ganska stora glipor så behövdes det många omgångar med spackel för att få igen dem. Jag spacklade ett ganska tunt lager först och satte upp skarvremsor mellan lagrena för att öka på stabiliteten. Jag hoppas att det skall fungera.

Den andra saken som behövdes göras var att gjuta igen hålet i golvet. Lille E och jag åkte till Beijer och handlade finbetong och T blandade i skottkärran. Den här gången gick det inte att köra in skottkärran och dumpa betongen utan vi fick ta omvägen via hink. Så kan det gå när man har trånga dörröppningar. Vi hade två säckar med finbetong och de gick åt till vårat hål. Tilläggas skall att det inte hade gjort något om vi haft en halv säck till fast det hade vi inte så det som vi har får räcka.
Jag skall köpa lite renoveringsbruk och fixa kanten mellan den nya och gamla plattan. Det är inte helt jämnt och det är helt ok. Det här hörnet kommer det vara hyllor på ändå men det går ju alltid att snygga till det lite i alla fall.

 Så efter många lager spackel så är det i stort sett färdigspacklat. Hoppas jag. Nu kommer den tråkiga väntan på att allt skall torka igenom. Ordentligt. Innan målartvätt, vit färg på väggar och tak och grå färg på golvet.

En bild från andra hörnet mot ingången. J hjälpte mig att spackla idag. Han är verkligen duktig på att hjälpa till. Även om det inte behövdes spacklas precis där han spacklade så gjorde han det med säker hand och la på lagom med spackel. Snart så kan jag nog rikta honom mot riktigt jobb.

Lampan i hörnet är min fina bygglampa. När jag rev hyllan så råkade jag riva lampan i taket också. Det var kanske inte riktigt meningen men nu när lampan ändå pajade så tänkte jag att jag kunde ersätta den med en sån där populär överdimensionerad glödlampa som finns överallt nu.

Glaslampa, Claes Ohlsson
Jag hittade den här på Claes Ohlsson. Jag tror nog att den kanske kan funka. Jag skall gå och klämma på den någon dag. Så dags att återgå till väntan på att få måla. Skall kolla så att väggarna är ok släta nu. Och sen är det ny väntan. Det kliar i fingrarna att få komma igång och fixa i ordning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar