tisdag 30 juni 2015

Vintergröna träd finns inte mer i våran trädgård

Nu
Så nu är de borta! Så skönt! Äntligen Äntligen ÄNTLIGEN! är våra vintergröna träd borta. Finns inte mer och vad proffsiga de var som var här och löste detta för oss. Kan varmt rekommendera dem! Grannen hade varit hemma när de fällde och han var imponerad av hur proffsiga de var när de klättrade upp och fällde träden bit för bit.

 Men låt oss gå tillbaka och titta på hur det såg ut innan.
Före
Det tog en stund att hitta bilder på alla våra stora tujor och tallar. Vi har många av träd men det är inget som jag gillade eller fotade med glädje. Så för vissa foton fick jag gå tillbaka till när vi köpte huset. Det här fotot ovan är från gatan in mot gaveln. Alltså vårat västerläge. I bild syns två tujor, en en och två tallar.
Före
 Står man inne i trädgården och tittar ut åt väster så ser man att det inte är två tujor utan vi har tre, Vi har tre tallar i det här hörnet också. Allt för att skymma bästa solläget i trädgården med gigantiska träd.

Inte så mycket skymd sikt längre. Alltså jag kunde ju ha väntat till en dag med bra väder och det är svårt att få den riktiga uppfattningen när allt annat är grönt runt omkring.
Nu
Fast när grannarna stannar utanför på gatan och verkligen tittar så inser ni kanske vilken stor skillnad det är.

Så här såg våran garagenedfart ut innan med en GIGANTISK tuja och en mindre tuja och en en.
Före
Jag älskar grönt. Verkligen. Min favoritfärg alla kategorier. Älskar det verkligen. Så att jag avskyr vintergröna växter så mycket som jag gör är lite konstigt kanske.

Nu
Eftersom våran bil stod i garagenedfarten så kunde jag inte ta ett likadant foto som det ovan men bara ljuset en sån här grå och halvregnig dag visar ju lite hur mycket dessa träd mörkade ner! Och för att ni ändå skall få en liten uppfattning om hur stor den här ena tujan faktiskt var så har jag tagit det här fotot.
Den bruna skon är min käre makes 41:a. Den räcker knappt halvvägs över stubben efter den här tujan. Sa jag att den här tujan var enorm? Om jag missade det så var den det. Enorm.

Så om vi tar en titt från våran trappa bort mot hörnet av trädgården. Så som det såg ut innan på eftermiddagen. Ser ni alla skuggor på gräsmattan? Så blir det när man har tre stora tallar och två tujor som skymmer solen på eftermiddagen.
Före
Tallen längst bort i bild tog T ner för ett tag sen men tujan längst till höger står mitt i gräsmattan. Och efter det att vi tog bort alla rosenbuskar som vi hade i gräsmattan så kändes den ännu mer missanpassad.
Nu
Men sikten nu från nästan samma läge. Så mycket bättre. Jag kanske skulle flyttat undan skottkärran innan jag tog bilder? Ja ja. Det är för proffsbloggare.


Så låt mig berätta lite mer om processen. Jag kollade upp tre firmor för att få kostnadsuppskattning och få reda på hur det tänkte göra jobbet. Två av firmorna kom förbi och tittade på träden och gav ett pris. Den tredje firman skulle återkomma men jag har fortfarande inte hört något från dem.

Båda firmorna som kom verkade väldigt proffsiga och tittade runt och kunde ge kostnadsuppskattning och kunde göra jobbet ganska snart vilket var ett av våra önskemål. Det som avgjorde var tre saker. För det första så visade den ena firman vad de tänkte göra och förklarade hur han tänkte gå till väga. Den andra firman ville själv kolla och gav ett kostnadsförslag. Den första firman kom med förslag och ville även hjälpa till med lite annat. Vilket vi uppskattade och eftersom den andra firman ville titta själv så var det inte så lätt att höra om alternativ eller process. Den andra firman var bättre på att förklara vad som skulle bli kvar och förklarade även om stubbfräsning och kunde även ordna den här tjänsten. Det var bra även om vi inte var så noga med stubbar. Vi kommer täcka dem ändå. Den tredje variabeln var priset. Även här skiljde det sig lite men inte tillräckligt för att det här skulle vara den avgörande faktorn.

Så valet föll på Trädfällar'n och Mattias. Han och hans proffsighet och öppenhet när jobbet skulle planeras och hans snabba respons och verkligen gjorde jobbet när det skulle göras är något som vi uppskattar.

Vi hann inte se när träden fälldes vilket jag tycker var lite synd. Hade gärna velat vara hemma när det gjordes. Grannen var ju som sagt imponerad så jag hade velat se det. Fast vi fick vara med när lastbilen kom och hämtade träden. En imponerade syn. Hela trädet kunde lyftas över till allmänningen och sen var det borta. Nere i containern. Tog väl en timme för att få bort allt. Imponerande.

Före
Det är svårt att se skillnaden bara på de här korten. Men om ni kunde se skillnaden på ljuset inne i huset nu mot innan så kanske ni hade förstått hur stor skillnaden faktiskt är. 

Nu
Så tack Mattias. Bra jobbat. Vi är väldigt nöjda med resultatet och hur proffsiga ni var när ni jobbade hos oss. Fast det viktiga är att träden är fällda! Dags att ta tag i uteplatsen!

fredag 26 juni 2015

Anpassad skohylla

Man skulle kunna säga att det är ett IKEA hack fast för att vara ett riktigt IKEA hack så skall ju man använda en sak för ett annat syfte. Jag har tagit en standard skohylla och gjort den helt anpassad till våran hall.

 Så vi har en Tjusig från IKEA. Den står i våran hall på ett plastskydd. Det funkar. Fast det lämnar en hel del åt utseendet.

Så när man kliver in genom hallen så sticker Tjusig ut och det ser, förlåt ordvitsen, inte så tjusigt ut. Skorna är många och det ser alltid skräpigt ut. Elementet som sitter under jackorna gör att det inte går att putta in skostället mer. Jag vill ha en lösning som gör att jag slipper se skorna och att jag slipper tänka på elementet. 

Redan innan vi flyttade in så hade jag en idé om att bygga något anpassat för det här stället och jag skrev om det här. Sen dess har jag förfinat mina planer och inte gjort något åt det. Tills nu.

Så jag tänkte att vi skulle använda MDF:en som vi fick över när vi gjorde hallen i källaren och som har legat och tagit plats i garaget sen dess. Så jag funderade och planerade hur jag ville att det skulle se ut.
Så jag mätte ut och fick min käre make att använda cirkelsågen för att såga till delarna som vi behövde. Jag insåg att jag skulle bli tvungen att figursåga också så jag investerade i en sticksåg och kunde såga ut för elementet. Men det här var ju ett hack av Tjusig från IKEA och hittills så finns ju inte så mycket Tjusig i den här hyllan som syns ovan.
Jag tog isär Tjusig för jag ville bara använda rören från den. Alla andra delarna till skohyllan fick några lager med vit färg. Johan var sjuk så han hjälpte till med bygget. Det är så kul att han vill hjälpa till fast han har hög feber och är vissen.

 Jag borrade hål i två av delarna för att kunna använda 8 av de tio rören från Tjusig. Borr på 16 mm fungerade bra för ändamålet även om hålen blev i minsta laget. Biten som sitter mot väggen borrade jag igenom hålen helt in till väggen (alltså hålen borrade jag innan jag satte upp mdf:en) jag skruvade biten på plats och sen satte jag fast rören.

 Det var ju inte så att det gick smidigt att sätta fast rören på andra sidan. Det är åtta av dem och de var inte samarbetsvilliga. Det krävde en ängels tålamod och det är ju något som de som känner mig vet att jag har total avsaknad av. Så efter en hel del interna svordomar (liten kille stora öron) så fick jag rören på plats. Sen var det bara en fråga om att skruva fast den delen i överdelen och klappa mig själv på axeln.

 Johan gav upp och valde att leka med bilar istället. Småskruvar är perfekta som hinder för bilar om det nu är någon som undrar.

 Så när rören från tjusig var på plats så såg det så här ut. Fast det var ju inte riktigt klart med detta. Jag ville också bli av med skräpet på golvet och min idé var att göra hela skohyllan inbyggd. I vårat garage fanns även överbliven list så det fick rama in skohyllan. Botten på hyllan la jag på plankbitar som jag sågade till. Jag hade sett till att de jag använde tillsammans med bottenmdf:en blev nästan exakt i höjd med listen.
 Så med lite mera vit färg och tillsnyggning så såg det så här ut. Om ni tittar längst till höger i bilden ovan så syns det att jag spacklat väggen lite. Det var inte helt rakt och fint så jag snyggade till det lite.

 När jag fotade dessa kort så hade inte färgen torkat riktigt så jag kunde inte fylla upp skohyllan men det skall göras imorgon. Garanterat.
 Så sista solljuset så ser det så här ut nu. Skorna syns inte så mycket och jag tänker inte så mycket på elementet längre.

 Från dörren när man tittar in så se det också mycket renare och prydligare ut nu. Jag är så nöjd med hur fint det blev.
 Eftersom elementet är i vägen så kan bara killarnas skor stå på ena sidan av skostället och våra skor får plats på andra sidan. Underst (när färgen har torkat) så kan våra skor stå hela vägen.

 På bilden ovan så syns konstruktionen. Jag satte små vinkeljärn för att hålla fast överdelen i sidorna och sidorna sitter med vinkeljärn mot väggen. Jag sågade ut för rören och la tillbaka biten bakom rören så som man gör när man lägger golv. Ingen skillnad. Den här delen är tänkt att vi kan ha stövlar och kängor på vintern och kanske någon väska eller nåt sånt. Vi får väl se vad som hamnar här. Ser det för stökigt ut så får jag väl sätta upp en dörr. Vi får väl se vad det blir av det.

Det är kul att kunna se det nya skostället genom spegeln också. Det känns så bra att ha en bra lösning för detta.

Avslutningsvis efter varandra. En före och efter bild. Bara för att kunna göra det lättare att jämföra.
Före

Efter
Kostnad för det här projektet kanske ni undra över. Eftersom jag hade allt material hemma så var kostnaden för mig en tub med latex fog för 30 kr och en ny sticksåg för 279 kr. Inte så dyrt för en skräddarsydd hallmöbel :-)


måndag 22 juni 2015

Stenlagd uteplats - del 1


 I slutet av förra sommaren så såg våran västsida på huset ut så här. Ser väldigt lummigt och fint ut på bild men sanningen är att det är övervuxet med ogräs och planteringar som vi inte fick någon fason på och rosor som inte orkade blomma riktigt för all näring i jorden gick åt till kopiösa mängder ogräs. Men låt oss istället fokusera på det som är positiva som vi gjorde förra sommaren. Vi byggde räcke och ny trappa till våran balkong på baksidan! Det var T och svärfar som skall ha all ära för det bygget. Vill ni se hur det gjordes så spana in det här. Jag kan ta åt mig äran för att ha lagt lite stenar rätt när jag fuskade lite som stenläggare.

Så om vi snabbspolar tills i år istället. Trappan är på plats och gör sitt jobb. Det är inte så snyggt att man kan titta under balkongen på bråten som ligger därunder. Det är något som vi tänkt att ta tag i nu i år.

Stengången som leder fram till trappan är helt ok. Förutom att det växer gräs och annat i den och att det ligger vanlig sand under. Myror gillar sand. Jag gillar inte myror. Fast här när det kommer ligga sättsand på båda sidor om gången så är jag böjd att låta den vara kvar.

Vi har redan tagit bort en del stenar och lagt upp dem här längst med huset. Rabatten är borta och vi har börjat fundera på hur mycket jord det kan finnas på dessa meter som vi skall gräva ut.

Så här är vyn uppifrån balkongtrappan. Ser ni skuggorna på gräsmattan? Det här är våran eftermiddagssol som göms bakom gigantiska tallar och tujor. En tuja syns rakt fram i bild. Visst är de gräsliga? Jag antar att det finns folk som gillar tujor och tallar i en villaträdgård. Jag tillhör inte den kategorin av människor. Gången som leder bort till cirkeln med stenar upp till vänster i bild skall också bort.

Så vad är det vi skall göra då? Ja det har jag ju avslöjat i rubriken. Vi skall göra en stenlagd uteplats. Bästa sättet att se hur vi har tänkt det hela är att gå upp i pojkarnas rum och ta ett kort ner från deras sovrum. Så om man tittar på kortet ovan så ser man stenar i gräsmattan. Dit ut skall stenläggningen gå är tanken. Gången kommer jag flytta/glida lite med men jag har inte tänkt att vi skall gräva upp den utan bara snygga till och jämna till och låta den vara kvar som en liten flört till fin stenläggning.

Så nu har vi börjat. Gången till stencirkeln är borta. Vi har tänkt att transplantera gräs från den blivande stenläggningen till gången så vi blir av med det gigantiska korset i våran trädgård.

Planen då? Undrar kanske ni. Ja. Det finns en plan.
 Jag skissar mycket. Det här ett ett av typ 10 uppslag som jag hittade om uteplatsen och här fick jag även med mina tankar på bord och Så längst upp till vänster ser ni hela planen. :-) Visst är det bra?
Om huset är längst upp i bilden med balkongen till höger om huset. Framför trappan så finns det en liten uteplats under tak med bord. Runt stenlagda uteplatsen skall vi ha ljus. Stolpar av något slag. El skall finnas under taket också. Så vi kan ha en värmelampa och lite ljusslingor. Sen skall vi få till något typ av vindskydd under taket också.

Så nu är det dags att börja gräva. Det är mycket jord som behöver förflyttas. Så bara att sätta igång.



söndag 7 juni 2015

Vardagsrum - Jag vill ha en fåtölj

Nä. Det är inte jag som prompt vill ha en fåtölj utan T. Vi har ju tänkt oss en ny soffa i vårat vardagsrum. Den nya soffan har en liten schäslongs-del och det kommer bli trångt att få plats med fåtölj.
Före
 Jag möblerade om för ett tag sen. Flyttade fåtöljen till den här sidan av rummet. Det blev bättre men inte särskilt bra. Jag har kämpat för att försöka få ordning på inredningen här inne. Här är det ju tänkt att schäslongen skall gå ut mot där fåtöljen står idag.
Före
Alltså kan vi inte a en fåtölj där. Så eftersom T vill ha en fåtölj så började jag jobba med alternativ planlösning.
Före
 Så har jag funderat. Och tänkt och planerat men det är inte mycket som har kommit fram under mina funderingar.
Före
 Men så slog det mig att en sak som jag velat undvika kanske är det bästa för detta rum. Jag gillar inte att blockera fönster med stora möbler. Det känns fel. Fast om jag ställer soffan med ryggen mot fönstret så kan jag få rummet att se en aning mer fyrkantigt ut och jag kan få plats med en fåtölj. Och om jag vill kan jag nog få plats med två fåtöljer till och med.

 Så jag möblerade om. Ställde soffan framför fönstret och ställde fåtöljen lite snett mot TVn istället. Vi tittar på TV här. Surfar, kollar på Game of Thrones, bloggar och viker tvätt och en massa andra saker men vi kollar också på TVn så vi vill kunna se den.

 Problemet med att ställa TVn längst långväggen är att vi inte har dekorerat för att ha TVn här. Tavlorna hänger för långt ner och hyllan ser konstigt ensam ut. Det behövdes fixas till.
Efter
Så jag hade en String hylla nere i källaren. Den kom till användning här för att balansera upp den andra hyllan. Tavlorna centrerade jag på väggen ovanför TVn. Nu vet jag att det finns en massa fina tekniker för att få till tavelvägg utan att punktera väggen med en massa hål och göra om. Fast jag valde den vägen ändå. Jag gör om och rätt. Det stör mig inte att göra hål i väggen. Lite spackel och målarfärg täcker över hålen fort och lätt. Inga problem.

Efter
 Så nu är vardagsrummet vänt. Känns mer ombonat och mer fyrkantigt. Vilket man strävar efter i inredning. Kuddarna på golvet bredvid TV är nog en temporär lösning. Jag vill ju få ordning på gästrummet i källaren. Där behövs det en del kuddar.


Efter
Så det här är killarnas vy på vårat vardagsrum. När J hade slutat gråta och skrika för att han ville att vi skulle ha det som vanligt igen så verkar han nu rätt nöjd med omändringen. T är också nöjd med att ha en bra plats för sin fåtölj och kunna se att vi kommer kunna få plats med både fåtölj och soffa med schäslong. Det känns bra. Så bara för en liten påminnelse. Före och Efter bild efter varandra.

Före
Efter
Jag är väldigt nöjd med möbleringen nu och det verkar mina killar också vara.
Eller så var det bara det att de somnade sent allihop igår. En tupplur efter lunch för alla tre såg väldigt skönt ut med solen som lös in på dem. Nackdelen med att sova på dagen är ju att våra pojkar inte vill somna på kvällen då. Jag hör dem fortfarande vakna där uppe och klockan är halv 11. Så det är väl dags att gå upp och göra dem sällskap. Är lite trött i kroppen efter helgens trädgårdsslit. Skall skriva om det också fast en annan dag.