söndag 5 juli 2015

Stenlagd uteplats - del 2

Gräva. Det tar mycket tid och det är skittråkigt. Fast om man vill ha en stenläggning så behöver man gräva. Så det smarta sättet är att hyra en liten grävare och sen får mannen leka med en grävmaskin några timmar och så är det klart. Så kan man göra. Det är rätt. Fast om man är lite snål och inte har någon större lust att ha hjulspår i hela trädgården så gör man som vi.


Vi ringde in några starka karlar som kunde tänka sig att gräva i utbyte mot öl och mat. Tack rara ni för att ni ställde upp!

 Även våra småkillar hjälpte till. Så hur var planen kanske ni tänker. Jo Planen är att gräva ner ett bra spadtag och lägga upp jorden på skottkärror och köra jorden till hörnet. Hörnet skall bli gräsmatta när vi orkar ta tag i det.

 Men först skall det grävas. Killarna delade upp sig två och två. Båda teamen hade varsin skottkärra. På temat skottkärra. Den som syns ovan i bild gav upp livet efter den här utgrävningen så T köpte en ny. En stabil sak med två hjul från Jula. Av kategorin dåliga köp så hamnar denna på topplistan. Genomusel. Hjulen vobblar och vi fick använda spik för att hålla ihop den. Den saggade ihop på mitten och det gick inte att köra på våra smala gångar och för varje ojämn kant så fick man ta sats som bara den för att komma över och det gick bara om båda däcken kördes över samtidigt. Så om ni får för er att köpa en skottkärra med två hjul så gör det om ni skall köra tunga saker över plant underlag men för att köra i en trädgård är den käpprätt genomusel. Vi fick låna en kompis skottkärra istället. Tack A!

 Tillbaka till grävandet. Killarna kom vid tolvtiden och jag fixade lunch till dem och sen satte de igång och grävde.
 Och grävde.
 Spanade lite och bedömde jord?
 Men framförallt så grävdes det. Mycket.
 Här hamnade jorden. Ser inte så snyggt ut nu fast när vi får tid så får vi lösa det.
 Så fem timmar senare så var jorden urgrävd. Spadarna uppradade och ölen uppkorkad.
 Skottkärrorna sår och vilar och jorden är flyttad. Redo för grus.
 Så den här gången skall vi förhoppningsvis kunna spara någorlunda intakt. Fast vi kommer behöva ta upp sten för sten och få bort all jord emellan dem och sen försöka lägga tillbaka dem på nästan samma ställe.
 Den här gången som gick till gropen tog vi bort. Kvar är bara sanden som låg under och stenarna som låg på gången. Så nu är det redo för grus. Vi har hittat en leverantör och de har faktiskt redan lämnat av gruset på våran uppfart. Fast det får bli ett annat inlägg. Det här är tillräckligt långt som et är.
En sista bild bara på småkillarna som efter grävning fick duscha av sig lite. Fast att ha så roligt en hel dag tog på krafterna så båda somnade i soffan. Så kan det gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar