tisdag 11 augusti 2015

Fönsterrenovering - före

Våra fönster i huset behöver renoveras. Det är ett pisstrist jobb som vi verkligen inte såg fram emot. Så redan när vi flyttade in så pratade vi med min gamla kollega J om vad som behövde göras. Han tyckte att fönsterna var i bra skick och inte behövde inte alltför mycket jobb mer än kärlek och omsorg. Fast vi ville verkligen inte göra det jobbet. Alls. Så vi frågade om han kunde tänka sig att renovera våra fönster för oss och han var ok med att göra det och nu har det jobbet satt igång. Härligt!

Före
Så när vi ändå behövde renovera fönsterna så var det några fler saker som vi ville göra. För att få fönsterna att klara sig ett tag till så hade det räckt med att slipa och måla om ytterbågarna och karmarna samt byta ut de rutot som var trasiga. Vilket hade varit helt ok om det inte vore för att vi ville ha lite mera gjort.
Vi ville ha hela kramarna målade samt ommålade innerbågar och ta bort de hiskeliga persiennerna som sitter mellan fönsterrutorna. 
 

 Detta var det viktigaste enligt mig. T förstod inte riktigt vikten med att ta bort persiennerna men för mig var det jätteviktigt.  Det kanske inte känns som att att de stör så mycket men faktum är att de tar tre centimeter fönsteryta per fönster. Vilket är ganska mycket om man börjar tänka på det. För en sak som vi aldrig använder och som vi inte vill använda. 

Tre rutor behövde bytas eftersom de var spruckna. Fönstret på bilden ovan har den största sprickan. Inget gigantiskt men behöver bytas. 

Här syns det varför vi behöver renovera våra fönster. Kittet har lossnat och färgen flagnar ganska mycket. Framförallt syd och väster fönsterna är väldigt slitna i färgen.De flesta fönster är fina på insidan. Undantaget är toalettfönstret där färgen har flagnat på insidan också. Det här fönstret är väldigt sunkigt.
Badrumsfönstret är väl i sämst skick på insidan. Även färgen har gulnat och det är verkligen ofräscht.
En sak till som inte är så mysigt är svartmögel. Vi har inga stora angrepp utan det är lite och begränsat. Fast inget trevligt att ha alls. Så även om det inte är några stora angrepp så är det på helt fel fönster. Alltså mest i pojkarnas sovrum. Inte helt lyckat. Så det behövde vi också få bort.

J berättade anledningen om varför det blir imma mellan vissa rutor och om man har det så brukar det också finnas svartmögel. Så det känns som två ja för vårat hus. Så anledningen? säger du. Ventilation säger J. Ok så vad betyder det? Jo, vi har avsaknad av vettig ventilation i vårat hus och därför blir det imma på rutorna och man få svartmögel. Hurra. Eller kanske inte. Så nu får vi försöka hitta någon som kan kolla ventilation och berätta var vi skall sätta in ventiler. För de saknas i hela vårat hus när vi nu har tittat på det. Tydligen inte helt optimalt om man gillar klara fönster utan imma och svartmögel.

Fast det är nästa projekt. Eller nästnästa. Alltså det finns med på radarn nu och det är det viktigaste. Först tänker jag visa hur det ser ut när någon annan fixar ens fönster. Vad man skall tänka på och det viktigaste resultatet. Sen har jag också tänkt att berätta om höstens alla planer. Vi har många ganska stora omflyttningar att genomföra i huset. Spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar