måndag 29 februari 2016

Sängräcke

Våran lille J brukar ligga still som en sill. När han kommer över och sover hos oss så märks han knappt. Tyst och stilla som en mus. E däremot snarkar ofta (eftersom han är så snorig jämt) och snurrar runt som en liten propeller. Men J är helt stilla. Så när vi gjorde ordning hans upphöjda säng så tänkte inte jag på räcke alls.

Det kändes helt onödigt eftersom pojken ändå aldrig rör på sig på natten. Trodde vi  ja. Tills en natt då vi vaknade av ett stort brak från killarnas rum. J skrek och grät. Han hade brakat ner i golvet. Oups. Det var förvånande och läskigt. Usla föräldrar som inte tänker på säkerheten. Inte blev det bättre av att han inte kunde somna om och när det gått några timmar så började han att kräkas.

Det var bara att packa in honom i bilen och köra upp till sjukhuset. Japp. Han hade fått hjärnskakning. Vilken usel förälder jag är kände jag hela tiden och funderade på hur det här aldrig skulle upprepas någonsin.

Vi fick vara kvar hela dagen på sjukhuset på observation men J började må bättre ganska snart efter det att vi blivit inskrivna på avdelning och vi roade oss med att spela fia med knuff, pärla, spela ishockeyspel och det bästa av allt var sjukhusclownerna som kom runt och roade på avdelningen.

Så J ville inte sova i sin säng utan fick sova inne hos oss. Jag hade många idéer på lösningar för räcke till sängen men så kom T med den enklaste av alla enkla lösningar. Låt oss köpa en bräda och sätta fast från vägg till vägg. Idén var lika enkel som briljant.
Iväg till Beijer bygg nere i Kungsbacka och införskaffa en bräda och två såna här balkskor. De här är ju inte supersnygga så jag valde att spraymåla dom vita så fyller dom sitt syfte.
Brädan som är 45x90, kommer inte ihåg vad det heter på bygg-fikon-språket, sågade vi av i önskad längd (2 cm kortare än rummets bredd) och sen målade jag den vit. 
 Sen var det bara en fråga om höjd och skruva fast balkskorna i väggen och häkta i brädan. Fördelen med denna lösning att vi kan ta bort brädan när vi skall bädda eller lyfta över J i hans egen säng om han somnat i våran. Det underlättar att ha en lös lösning, tycker vi. 
 J var supernöjd och var helt ok med att börja sova i sin egen säng igen när vi fått upp brädan. Han pratade i och för sig om att han ville bryta alla ben så han fick åka tillbaka till sjukhuset igen för det hade varit så roligt där och han ville träffa clownerna igen. Så kan det vara.
 Så även om man inte tror att de små liven rör på sig så kan de tydligen ändå trilla ur en säng så ha sängräcke om det är en lite högre säng. J får ducka när han skall ta trappstolen upp i sängen men det verkar fungera bra för honom.

Det tog en stund att göra den här lösningen eftersom det är torktider på färgen och sprayfärg skall lukta av sig 72 timmar innan man tar in det. Fast rent aktivt arbete tar det här några timmar att göra och då är det mesta tid för målning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar