måndag 23 maj 2016

Trädgård - Sten, gräs och växter

 Det kanske är någon som undrar varför jag har skrivit så mycket här. Faktum är att jag inte gjort nästan något inomhus nu på någon månad eller två. För vi har hållit till i sommarstugan eller ute i trädgården. Jag har verkligen längtat efter den här våren! Så nu är det full sjå i trädgården och eftersom det har varit vårat fokus så länge så tänkte jag skriva om allt vi gjort. Låt oss gå runt trädgården och börja i hörnet och avsluta på stenläggningen.
Efter
Hörnet före
 Först Ts stora projekt. Hörnet av våran trädgård som innan var en stor grop. När vi gjorde stenläggningen förra året så la vi all jord som vi grävde ut ner i gropen. Då såg hörnet ut så här. Nä det är inte samma vinkel på fotona. Jag är inget proffs på det här fast från buskigt och med stora jordhögar så är det nu slät jord som det faktiskt har börjat växa gräs på. Inte i den utsträckning som T vill så han kommer väl lägga på ett extra lager med jord och så mer. Han gillar att så. Och släpa jord. Jag är en lycklig kvinna.

Vi har eldat upp en massa kvistar och löv som vi hade i en stor hög här vid de två stora stubbarna bakom fotbollsmålet. Nu är det en liten backe kvar som vi har sått gräs på. Det finns några växter som jag nog skall försöka rädda till sommarstugan. För här skall det bara vara gräs kvar. Den höga stubben har fått borrade hål i sig i olika storlekar. Förhoppningsvis så får solitär-bin ett litet tillhåll där. Hoppas att de kan trivas.

Hörnet ut mot gatan eller rondellen som vi privat kallar den här delen har nu mer gräsmatta än en rund stenläggning. Stenbumlingarna är för stora. Vi får helt enkelt låta dem vara kvar. Soptunnorna bakom staketet har jag redan skrivit om.

Rabatten vid muren har fått tulpaner direktimporterade från Amsterdam när jag var där med mina tjejkompisar i höstas. De får stå i hönsnät för rådjuren. De äter mina fina tulpaner men dessa kommer de inte åt! Jag funderar på att plantera en massa påskliljor runt om dessa så att de inte blir lika lockande för rådjuren. Kan det funka?
Här är ett försök till att täcka en stubbe. Jag vet inte om det kommer lyckas men jag tog lite tuvor med gräs från rabatterna. Gräs växer jättebra i våra rabatter! Kanske inte det vi vill men för att rädda upp och snygga till gräsmattan så är det faktiskt rätt praktiskt att redan ha tuvor att lägga ut. Maken tycker inte detta är något man gör. Allt skal sås från frö. Tydligen får man inte täcka över en stubbe heller. Vi får väl se om det fungerar. Jag tycker det ser rätt ok ut.
Framsidan av huset håller vi på med nu. Den stora baljan har jag fyllt med lite sommarblommor. Vid sidan av dörren så växer två rododendron. De skall stå kvar lite läckert uppstammade. Under skall det ligga grus. Det har vi inte hunnit fixa än men täckduken är på plats och väntar på gruset. Några stora stenbumlingar skall också få bo här när vi får till det.

Stengången som vi gjorde våren när vi flyttade in och som vi skulle ha en trappa upp till hände inte. Vi beslutade för att lägga igen den gången nu. T har fått så gräs här också.

Källaringången och ingången till garaget behöver målas. Grunden behöver också målas. Det är ett av sommarens projekt.

Här det som var området bakom våran gigantiska tuja och som användes som kompost skall nu ocså bli gräsmatta. Problemet här är att det växer jättemycket nässlor. Så det är jobbigt att få till gräs när jag var och varannan dag klampar ut för att dra upp ännu mer nässelrötter. Det är irriterande. Mest för att det inte går att lägga nässlor på kompost för de växer där med. Påse och slänga i soporna. Jag vet att man kan göra nässelvatten och gödsla med men det orkar jag inte med.

En del av häcken var borta bakom tujan så jag har tagit några små häckplantor och hoppas på att det kommer ta sig här. Det är inga stora växter än men alla är ju små i början. Jag hoppas på frodighet inom några år.
Längst ner i hörnet så hade vi hönsnät som staket. Det höll inte. Och framför det hade vi lagt en del sten. Det såg inte riktigt klokt ut. Jag kvadratifierade. Japp det fungerar utomhus också. Jag la ordning stenarna i något mer ordnad form och planterade lite växter i dem. Det är inte på något vis perfekt men det duger tills jag vet vad jag vill göra här. Jag har ingen plan så det får se ut så där tills jag har en plan. 

Så om man står vid hörnet av trädgården och har vårat körsbärsträd i förgrunden så ser vi en till av våra stensamlingar. Den är något lägre än tidigare och det är skönt. Vi har försökt ordna till det lite men det är ännu inte helt bra. Vi får se hur vi gör med det. Den här delen av trädgården har ingen plan än kan vi väl konstatera. 

Den upphöjda rabatten är nu ett minne blott. Jag önskar att det var fallet med trappan upp till balkongen men det kommer nog behöva lite mer ansträngning. Grunden skall målas också. Och vi skall så gräs här med. Har jag nämnt att jag inte behöver klippa gräs? Det är en av käre makes stora hobbies. Jag är lyckligt lottad...

Eftersom jag vill få till lite mer ätbart än bara rabarber i trädgården som var det enda som fanns när vi flyttade in så har jag satt ett körsbärsträd och ett äppelträd. Det sista tillskottet är den här lilla fina växten. Det är taggfri björnbär! Jag vet att den sprider sig och att alla tycker att jag är dum i huvudet som frivilligt sätter björnbär men jag vill så gärna ha den! Och den är taggfri. Nice! Vi lär inte få några björnbär i år men nästa år! Då minsann skall jag frossa. I år vår vi väl gå ut i skogsgläntan och länsa björnbärssnåret där. Inte så taggfritt där inte.

Sen gjorde jag en till investering i växter. Det här är tre stycken vita stockrosor. Vi hade inga i trädgården och jag älskar dem så jag hoppas att de kommer trivas här i solen under balkongen.

Lika bra som de här växterna trivs här. Vet inte vad det är för växt men jättefina blommor. Vita blåa och rosa. Bry er inte om ogräset. Vi har gott om det också. Det är bara så mycket som man hinner med.

Tillbaka till våran fina stenlagda uteplats. Den är klar! Ja nästan. Vi skall bygga ett utekök också.

Där längst bort i på stenläggningen längst med kanten skall det ligga. Uteköket med grill och eldstad och ett litet tak och någon vägg. Vi har en plan. Den skall jag skriva om snart. Det blir det riktigt roliga trädgårdsprojektet i sommar.

 Rosorna som T klippte ner rätt brutalt förra året verkar klara sig bra. De kommer starkt och taggigt. E får vara försiktig när han skall hämta sina bilar som kör fort på trappan och ut över kanten och rakt ner i buskarna. Det är tydligen en kul lek.

 Stenläggningen är stor. Vi får både plats med en soffhörna och ett matbord utan att det är trångt. Köket kommer också få plats.

  Det finns lite planer på att kanske måla om trädgårdsmöblerna. Jag tänker solgult? Får se om det blir av. Behöver piffa till kuddar och dynor och sånt också. Får se hur det blir och hur mycket jag orkar med. Prioritet är ju uteköket.

 Så här ser det ut när man kommer runt hörnet på huset. Jag tycker det känns rät inbjudande fast det inte är klart än. Jag längtar tills att det blir sommar på riktigt så att vi kan hänga här mer.

 Och så längtar jag tills de här skall mogna. Jag är barnsligt förtjust i smultron. Jag tror att mina nya jordgubbsplantor kommer få göra smultronen sällskap i den här rabatten. Mums. Så det var mycket tjat om trädgården. Om du har läst hela vägen hit är jag imponerad. Mycket gjort och mycket kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar