söndag 3 juli 2016

Mer utomhusprojekt

Vi håller ju på med vårat utomhuskök. Det går framåt tackar som frågar. Ibland inte så fort som vi hade önskat och ibland inte riktigt som vi tänkt men låt oss skippa köket just nu och titta på två små andra saker som har en liten relation till köket.
 Först. Den här väggen är väggen utanför vårat garage på baksidan. Här var det en rabatt när vi flyttade in så jorden gick hela vägen upp till den nersmutsade kanten på väggen. Trappan som syns till vänster i bild var trappan upp till balkongen innan vi byggde den breda trappan som vi har nu som går ner till stenläggningen på kortsidan av huset. Så nu hoppas jag ni är med på riktning.
Här är tanken att vi skall ha en utkastare för att ha vatten utomhus. Bland annat till uteköket. Se där. Sa ju att det var lite relaterat till köket...

 På insidan av väggen så har vi det fina blåa avloppsröret och i taket så syns två rör. Vattenrör. Det ena med kallvatten och där kopplade våran VVS-kille in en T-koppling och sen ett rör som leddes ut genom väggen för att ge oss våran utkastare. Det tog ingen lång stund och kostade inte särskilt mycket heller.

 Så när mitt telefonmöte var slut så såg det ur så här på insidan.
När man borrar i grund så kan det lossna lite betong och puts eller vad det nu är. Det är helt ok och
enkelt att spackla igen.

Lite till spackel behövs ovanför. Det var ett ganska djupt hål där och man kan inte lägga på för tjockt med spackel för då rinner det och det är inte kul. Lagom och flera gånger är bättre än en gång tjockt. Sen behöver vi måla men det lär inte hända förrän vi snyggar till hela garaget om det blir av alls. Planen är ju att ha en spaavdelning i vårat garage. Fast när vi nu tittar på takkupa. Just det. Det skall jag skriva ett inlägg om! Så har ju spaavdelningen hamnat lite längre in i framtiden.


På utsidan då kanske ni undrar. Jo det ser så här ut. En liten diskret utkastare vid sidan av fönstret. Ni kan säga hej till mig i fönstret också. Mästerfotograf är jag inte...

Det är en helt vanlig klassisk utkastare med nyckel. Vi kommer hänga på en vattenslangsgrenkontakt så vi kan koppla på flera slangar. Vi har det i stugan också och det är grymt smart så länge man inte glömmer den ute när det är vinter. Då fryser den sönder. Gör inte det och gör ni det ändå så säg inte att jag inte har varnat. Samma gäller utkastare. Lämpligt är att skaffa en som tömmer sig själv. Kanske inte går att köpa den gamla sorten heller för den delen? Bra är det om den tömmer sig i alla fall.

Ett problem som vi snabbt upptäckte när killarna hade lekt med utkastaren var att våran gräsmatta här under som är helt nylagd på ett tunt lager med matjord som vilar på tung lerjord inte riktigt löser en utkastare. Det blev soggigt och tråkigt under och eftersom det är lera i marken och vi inser att vi inte kommer gräva ur allt för att gå till bra jord här så körde jag på en annan variant.

Jag la hit stenar. Fyra stycken. Jag grävde ur först och la ner grus innan jag la ner stenarna. När jag satt dem på plats fyllde jag på med grus runt alla stenarna. Det är inte perfekt men nu kan en del vatten sjunka ner i gruset och sen fördela lite långsammare ut i lerjorden vilket förhoppningsvis leder till att inte gräsmattan blir för blöt och trist. Ja, vi skall måla grunden också! Det kommer. Det är ett av projekten i sommar. Skall bara låna högtryckstvätt av kompis L och så får vi nog pusta upp grunden lite också.
Så. Det var det första projektet. Låt oss gå över till projekt nummer två. Det kom sig av den enkla anledningen att när vi gjutit bänkskivan så hade vi betong över. Något kan man ju göra med betong som man har över istället för att bara slänga ut det. Så jag tog ett rabarberblad från våran rabarber. Byggde en liten kulle med grus och la bladet på. Längst ner mot stammen på bladet la jag några andra småblad för att få en rund form på de hela. Sen hällde jag på betongen och formade till det så att det såg hyfsat slätt och jämt ut och sen lät jag det torka.

Någon dag senare så vände jag på betongklumpen och där på insidan kan ni se rabarberbladet. Här kommer nu problemet. Jag har hört att man skall pensla med olja innan man häller på betongen. Det gjorde inte jag och då lossnar inte bladet. Eller det kommer det ju göra förr eller senare. Blad är mindre hållbart än betong alla gånger. Fast bladet sätter upp en bra kamp måste jag säga.

Jag la betongbladet nedanför våran utkastare. Det skall inte ligga här permanent men eftersom vi håller på så mycket med uteköket så får det ligga här så länge. Det är lite mer skyddat här en någon annanstans.  I bilden ovan så syns våran vattenslangsfördelare också.

Jag måste säga att jag tycker att betongbladet blev fint ändå även om rabarberbladet inte ha velat ge med sig än. För att vara gjort på tio minuter av överblivet material så är jag nöjd. Så. Det var två små vid sidan om projekt. Skall ge en uppdatering om uteköket också så fort jag orkar skriva om det som vi gjort i helgen. Nu dags att koppla ner och ta det lite lugnt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar