fredag 8 juli 2016

Utekök - progress?

Nix och nej. Armering behövs. Detta funkar inte.
Det går framåt. Inte fort men det går framåt. Med vårat utekök alltså. Vi har nog gjort alla fel som man kan tänkas göra så jag tänkte ta och lista lite vad man bör och vad man inte bör göra när man håller på med sånt här.
1. Mura. Undvik detta. Det är skittråkigt, svårt och det fungerar inte ihop med något annat material. Går det att gjuta istället gör det!
2. Om ni får för er att mura så tänk på att murbruk inte fungerar för att fästa i betong. Nix och nej på den. Köp ett lim istället. Förenklar livet.
3. Det går inte att såga i lecablock med såg. Det går att grovt hugga till lecablock med yxa och tälja till med kniv. Fast om ni vill göra rakt så köp ett lecablocksblad till tigersågen och kör loss. Det är speciella blad för tigersågen. Nix och nej. Det fungerar inte med de andra blad som du kan tänkas ha hemma
4. Om du tänker dig betongfundament under lecablock när du bygger så måste du armera. Alltså sätta i armeringsjärn i betongen som går in i lecablocken. Gör detta när du gjuter betongen för annars får du borra i både betong och lecablock efteråt. Vilket fungerar men är mycket jobbigare. Och limma ihop. Fungar inte att använda murbruk, se punkt två.

Bilden ovan är ett av våra försök. Detta fungerar alltså inte. Armera är nödvändigt och lim är nödvändigt. Inte ens när man har hjälp av söta små killar fungerar detta.

Lång bräda, planka eller annat är bra att använda för att få saker i nivå. Fast efter att ha behövt armera och börja om ett par omgångar så körde vi på utan att mäta och väga så mycket. Enligt filosofin det blir som det blir och vi kommer ändå få såga av blocken i överkant för att det blir för mycket med fyra block i höjd för att få till en bra arbetshöjd.

Och eftersom det är torktider på allt och man inte kan mura för många lager i taget så tar det här en evighet. Därav anledningen till att mura inte är för mig. Alls. Skulle vi göra om köket nu så hade jag byggt plyfafromar för sidorna också och kört betong rakt av. Smidigare. Enklare och går fort!


Ja när vi la några träbitar ovanpå köket för att simulera bänkskivan så insåg vi att det här var för högt. Det fungerade inte. Hur högt som det slutligen blev bestämdes av en annan efterkonstruktion nämligen den här muren som syns i bilden nedan.


En mur i bakkanten på det som kommer bli vaskdelen i det här uteköket.

Om ni undrar över det lilla hålet längst ner så är det till för vatten och avlopp som vi skall ordna till för det här köket också. Inte så flådigt som det låter. Vi skall bara ha en vask med kallt vatten för att sköja grönsaker och sånt som hanteras här ute.

Grilldelen. Alltså min käre makes domän börjar ta form. Det är meningen att vi skall kunna elda här bara för mysfaktor också så det skall bara ha en sida och bakstycke. Här på skall vi bygga någon form av gallerfunktion för att kunna grilla på veden också. Hur det hela skall se ut har vi lite planer på.

Baksidan av köket ser nu ut så här. Vid de gula växterna så finns det humle också. Det är tänkt att den skall få klättra upp för stolparna och upp på taket på uteköket tillsammans med vildvinet som är den gröna busken till vänster i bilden ovan.

Nu väntar vi på att vi skall få tillgång till lite vänner som kan vara starka och hjälpa oss att lyfta köksbänken på plats för den är tung! Vi måste vara många för att klara av det. Sen är det putsa och koppla på vatten och leda bort avlopp och värmesäkra grilldelen om T ville göra det eller inte. Bygga tak och sätta ribbor och bygga låda för dynor. Det är ju nästan klart ju!
2 kommentarer:

  1. Det ser ju jättefint ut. Vilken massa jobb ni lagt ner

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla! Tack för kommentaren! Kul att du tycker det är fint. Vi gillar det oxå! Jättemycket! :-)

      Radera