måndag 9 januari 2017

Takkupa - fortsättning?

Jag skrev ju om planen vi har med en takkupa.
Det finns ju en hel del steg som man behöver gå igenom innan kupan faktiskt är på plats och just nu är vi inne i processen bygglov. Jag måste tycka att det är riktigt jättetrist. Arkitekt och få det ritat = jättekul. Tala med banken och ordna med lån = helt ok. Ta in offerter och prata med byggare = när man väl får tag i någon så är det kul. Det finns mycket bra folk där ute! Bara lite svåra att få tag i dem ibland.
Så bygglov. Det är en process i sig. Tydligen så är våran kupa en aning för hög för vad som är godkänt per default. 70 cm för hög. Inte högre än nock eftersom vi behöver ha lutning på taket men tydligen så spelar inte nocken någon roll för höjden på huset? Jag fattar inget men det är någon regel som man måste ta hänsyn till. Tar vi bort 70 centimeter så får vi inte riktigt ihop badrum. Så dessa 70 cm gjorde att vi behövde ha godkännande från våra grannar. Två av dem fick göra yttrande om de tyckte att kupan störde. En av grannarna la in ett yttrande. Tydligen så kan de se våran kupa om de står och hänger i sitt icke använda arbetsrum. Att de behöver röntgensyn för att se igenom deras rododenron som täcker hela det fönstret verkar vara riktigt långsökt men kontentan är att vi inte får bygglovet godkänt.

Pest och pina. Nu får vi se vad vi kan göra för lösning med Attefall istället. Vi hoppas att vi skall få till det men det kommer bli en ännu längre process och det är verkligen supertrist! Lille E hade verkligen sett fram emot att få ett eget sovrum men det lär dra ut på tiden så istället så skall vi se hur vi skall kunna få till killarnas fortsatt gemensamma sovrum.

Med attefall så finns det lite andra bestämmelser att ta hänsyn till. Vi får inte ändra på kontstuktionen på byggnaden. Det betyder att vi inte får ta bort bärande takstolar. Men vi får lov att bygga två kupor som inte överstiger halva takets längd utan bygglov. Så kupa kommer det bli. Nog till våra grannars stora förtret eftersom de har utsikt över vårat tak och tydligen stör sig på det. Nu är frågan om vi skall göra en eller två kupor? Badrum eller sovrum? För det får bli ett val. Vi spånar också på ett lite annat alternativ som i alla fall ljusade upp min dag fast jag inte kan skriva om det än. Det är en liten omväg men som kanske kan ge oss det vi vill ha? Jag återkommer om det går enligt plan och fungerar som det är tänkt.

Så takkupan kommer inte hända än. Tyvärr. Vi behöver rita på det och se hur vi skall göra framöver.
Eftersom vi skulle renovera taket och byta vindskivor och hängrännor och sånt också när vi gjorde kupan så blir det också lagt på is. Ännu värre. Våra vindskivor behöver verkligen bytas men eftersom huset är högt så behövs byggnadsställningar och de är dyra så känns det onödigt att göra det i två steg. Vi får hålla tummarna att taket klarar vintern och att det löser sig med lov och att vi kan få en byggare som kan göra jobbet nästa år.
1 kommentar:

  1. Hej Pia,

    Vi går också i tankerna om at etablere en takkupa. Hur mycket fick ni pris på at den modellen ni har valt skulle kosta att etablere?

    Mvh

    Peter

    SvaraRadera