tisdag 13 mars 2018

Takkupan är klar!

Länge sen jag skrev. Tappade lite lusten när våra planer för takkupan höll på att gå i stöpet. Jag skrev om hela den roliga första vändan här.  Vi drog tillbaka våran ansökan.

Nu har vi fått igenom våra bygghandlingar och våran byggare har byggt och nu är det äntligen färdigt.

Men låt oss backa till i våras när vi drog tillbaka vår ansökan och hur vi ändå kan bygga exakt samma kupa som vi skulle få nej på om vi ansökt om bygglov.

Istället bygger vi vår kupa under Attefallsreglerna. Japp. Det finns möjlighet att bygga takkupa under de reglerna. Och Attefall kräver inte bygglov. Bara byggstart. Så vad säger Attefallsreglerna om takkupa?

Man får bygga en Attefalls-takkupa så länge den inte överstiger halva takets längd. Inte är högre än taknock och inte påverkar den bärande konstruktionen.

Det som är lite lurigt är ju att det inte får påverka den bärande konstruktionen.
1. Det första man behöver göra är att ansöka om konstruktionsändring för att ta bort bärande bjälklag.
Konstruktionsändring faller under regler för byggstart (som inte kräver grannars samtycke) så det måste du ansöka om. Lämpligt är då att inte nämna att du tänkt dig att bygga kupa och det behövs inte heller. Men däremot de ändringar du behöver göra för att stötta upp konstruktionen (förstärkning av väggar på våningarna under etc...) skall beskrivas och du behöver ha med alla ritningar och situationsplaner och annat som de tycker är viktigt hos kommunen. Några bilder också skadar inte.

2. När byggstarts-lovet för konstruktionsändring blivit godkänt så kan man söka bygglov för att bygga takkupa enligt Attefalls-reglerna. Du ändrar inte konstruktionen och så länge du håller dig under halva takets längd så är det bara att köra på. Naturligtvis hänvisar du till konstruktionsändrings-lovet i den nya ansökan.

Varsågoda! Hoppas att någon annan kan ha nytta av det här och kunna få möjlighet till att få sitt egen dröm om en takkupa uppfylld. Ett gigantiskt stort tack till dig på Mölndals kommun för att du hjälpte oss!

Vi valde en byggfirma som har totalentreprenad på vårat bygge. För att  bygga en takkupa, ta ner vårat fina enkupiga glaserade taktegel, gå igenom taket och byta ut det som är ruttet. Ny takpapp och sen lägga tillbaka våra takpannor igen. Nya vindskivor, hängrännor, nytt takfönster och stuprör. Inne skall de dra om elen, fixa ett badrum och ett sovrum och förstärka väggar och sätta balk  och en massa andra saker som behövs för kupan.  Offerten för hela jobbet låg på ca 600 000 SEK. 

Så att renovera taket var nödvändigt. Takkupan var egentligen inte nödvändig men jag är glad att jag lyckades övertyga min käre make om att det var en bra idé. Det var det här som inte riktigt räckte till för oss. En liten sunkig toalett till vänster och en opraktiskt klädkammare till höger. Det var här som kupan nu är! 

En dags rivande så såg det ut såhär på våran övervåning. Vi fick flytta ner till källaren och sova i hobbyrummet medans bygget pågick eftersom vårat och killarnas sovrum var mitt i bygget. Det var kallt att sova i källaren och vi behöver en ventil i det rummet också men det är en annan historia. 

Naturligtvis så fick vi ha byggställningar runt hela huset också. De var snabba på att få upp byggställningen. Jag vågade mig upp på ställningen också för att ta lite kort. Det gjorde ont i min svindel men jag klarade det!

Första vyn ut genom taket! Väldigt spännande. Eftersom det här gjordes i december så var det inte direkt varmt ute och inne hade vi som lägst 13 grader i vardagsrummet.

Men byggarna fick ganska snabbt upp en provisorisk vägg och plast och de var snabba på att få upp väggarna och själva kupan. Fönsterna lät vänta på sig. Det brukar väl vara så. Så byggarna fick jobba en del i bygglampornas sken innan de kom på plats.

Stommen på takkupan klar! 

Badrummet börjar ta form. Helt häftigt att det här var världens minsta toalett bara en månad tidigare. 
Jag har en hel uppsättning med bilder från hela byggprocessen men ärligt. Jag vill bara visa hur det ser ut nu när det är klart. 

Så låt oss gå upp för trappan. Vi hade ju en massa tavlor här i trappan. Jag gillade det och funderar på att sätta upp dem igen. Kanske. Jag vet inte. Kanske skall skriva ut nya foton? Eller kanske hålla något bättre tema än bara oss? Kanske några färre och större bilder? Jag har inte bestämt mig så väggarna får vara så länge. 

Arbetsplatsen i hallen är på plats igen men den blåa väggen är borta. Visade sig att min man inte uppskattade det blåa. För mörk, enligt honom. Jag funderar på att få till något annat men det får vara tills jag byggt linneskåpet. Men också det är en annan historia. 


Låt mig få visa badrummet först. Istället för lilla toaletten en helt badrum. Inte så stort men ärligt så mycket bättre!

Det fanns inte många alternativ för hur vi skulle ha inredningen eftersom det är så litet. Handfat, toastol och duschen längst in. Det var så det fick plats.

Kan vara svårt att se men det är en fast glasvägg mellan toaletten och duschen och så är det en duschdörr mellan duschen och fönstret så att vi kan komma åt fönsterna men att de är skyddade från vätan från duschen. Stilen på badrummet är som vi har där nere. Stora bruna (60x30) plattor på golvet och (20x30) vita kakelplattor på väggarna. Rak sättning med vit fog.

Eftersom vi inte gärna vill blotta oss för grannarna så har jag satt upp en gardin i fönstret för att dölja insyn. Jag är inte helt säker på att detta kommer vara den permanenta lösningen men för nu duger det bra. Fönsterbrädan får hålla lite fina saker och våra schampo, duschtvål och balsam. Jag hade alla planer på att sätta upp en duschkorg för såna saker men det blev liksom inte så bra som jag hade tänkt mig så i väntan på bättre lösning så får det stå i fönstret. 

Jag hade också velat hänga upp toarullen på glasväggen så att det är lätt komma åt när man sitter på toa men det verkar som toahållare med sugkoppar är helt ute och inte säljs någonstans. Om någon vet något ställe som säljer så tar jag tacksamt emot tips!

Det var badrummet det. Litet men så mycket bättre och duschen är hur härlig som helst. Framförallt om man öppnar fönstret lite så kylan utifrån kommer in och man duschar när solen lyser in. Helt ljuvligt!

Och så det andra rummet. Es nya rum! Och nej, till hans stora glädje så är det inte så mycket skräp och inte så mörkt. Lille stackaren trodde att han skulle få flytta in i klädkammaren som den var! 
Det är inget stort rum. Det får plats en säng och ett litet skrivbord. Tanken är att han skall få sova på sina kläder. Jag funderar nu på hur jag skall lösa förvaring under sängen för hans kläder. Min idé som jag hade fungerar inte riktigt och min alternativplan är inte heller helt lysande. Men när jag funderat ut det så skall ha få ett skrivbord längst med fönstret. Tanken är att vi kan återanvända det skrivbordet när någon av killarna vill flytta ner till lekrummet på entréplan istället och det här blir vårat arbetsrum. 

E har själv dekorerat ovanför sin säng med fina teckningar som han målat. Väggen är det mamma som målat. Det gick åt mycket tejp för att kunna måla den men det som tog längst tid var att rita upp romberna efter en mall först. Och genom att kolla på den väggen så kan man också se att väggen lutar. Det är taklutningen som gör att taket är lägre vid fönstret än vid dörren. 
E fick själv välja en tavla som han ville ha på sitt rum. Ok då! Inte helt själv! Jag hade valt ut fem stycken som han fick välja på. Tavlan fick sen sätta färgerna på romberna på andra väggen. 

Så det här är mellanläget. Så här ser rummet ut för tillfället. Det är nog inte så det kommer vara för all framtid men lille E är supernöjd med sitt eget rum även om han och storebror hellre leker tillsammans nere i lekrummet eller i vardagsrummet. Och nej, det är inte ofta jag bäddar med överkastet så det är superskrynkligt men lakanen som mannen satt i sängen var lite för skrikiga för att göra sig på bild.

Två saker strulade lite i bygget. Det första är ett mindre problem. Vi har haft tre kontakter till våra två lampor i hallen. Det har fungerat bra men nu när el-killarna har bytt ut sladdarna så är det något som gått fel och nu fungerar det inte att tända. Vi skall väl höra av oss och få det fixat.

Det andra som strulade kommer med en extra kostnad som vi inte räknat med och det var att våran skorsten behövde kläs om med plåt eftersom den inte längre värms upp så har det bildats sprickor i den och det gör att det läckt in lite vatten längst med skorstenen. Förhoppningsvis så kommer det lösa sig med plåten. Vattenläckan syns inne precis vid taket där skorstenen möter taket. När plåten är på plats så kommer jag nog bygga en linnegarderob här. Vi behöver någonstans att ha lakan och handdukar och här är ett outnyttjat hörn och i vårat lilla hem är outnyttjat inte något som tillåts för länge.

Så två nya rum. Jag kan inte vara mer nöjd. Jag är så glad att vi fick igenom vårat bygglov. Nej, ursäkta våran Attefalls-takkupa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar